dimarts, 4 de març del 2008

Medi Ambient redueix a 2,5 hectòmetres cúbics el volum de desembassament del Ter

Diari de Girona 4-2-08

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2984_3_251310__COMARQUES-volum-daigua-desembassat-redut-hectmetre-setmana

DdeG, Girona

L'Agència Catalana de l'Aigua va reduir la setmana passada el volum de l'aigua desembassada del Ter, de manera que van ser 2,5 hectòmetres cúbics, enfront dels pocs més de tres hectòmetres cúbics que eren desembassats les anteriors setmanes. Així ho va comunicar ahir l'ACA, que també va informar que el volum d'aigua embassada a Susqueda, Sau i el Pasteral és de 134,7 hectòmetres cúbics. D'altra banda, el Departament de Medi Ambient va informar ahir que a partir d'avui i fins el pròxim divendres s'incrementarà notablement el risc d'incendi a totes les comarques gironines -a excepció de la Cerdanya, on es preveu una afectació parcial- i moltes de Catalunya per la previsió de forts vents de tramuntana i mestral i la sequera acumulada. Per aquest motiu, la Generalitat prohibeix les cremes en terrenys forestals i la franja de 500 metres que els envolta. L'ACA va informar ahir que la conca del Ter, juntament amb la de la Muga, és la que presenta una situació més extrema de totes les del territori català. I tant una com l'altra segueixen en situació d'excepcionalitat 2. Segons l'Agència Catalana de l'Aigua, les mesures de gestió dels recursos hídrics que ha aplicat han permès mantenir un major volum d'aigua en els embassaments del Ter, tot i que n'ha reduït el volum de desembassada durant la passada setmana, que va passar de tres i escaig hectòmetres cúbics les anteriors a 2,5 hectòmetres cúbics.

D'aquesta manera, les mesures específiques per al Ter es mantenen, cosa que provoca que els volums d'aigua que hi ha embassada i que s'ha de destinar als regadius del Baix Ter es redueixen fins a convertir-se en nivells exclusius per a la supervivència de l'arbrat. L'aigua, com ja va anunciar l'ACA, que es permetrà correr riu avall serà igualment escassa, "valors mínims" diu l'Agència, amb un cabal únicament ecològic.

L'Agència Catalana de l'Aigua també va exposar que estudia reforçar aviat aquests cabals ecològics del Ter aigües avall del Pasteral amb aportacions d'aigua dels aqüífers de la zona que presenten un bon estat de reserves hídriques. D'altra banda, una altra de les mesures adoptades és la gestió conjunta dels recursos superficials i subterranis que ha de tenir una major explotació dels aqüífers del Baix Llobregat per descarregar la demanda sobre els embassaments. Quant a la situació de risc d'incendis, afecta principalment, a Girona, a l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, la Garrotxa, el Ripollès, el Pla de l'Estany i la Selva, mentre que Medi Ambient dóna a la Cerdanya una afectació parcial. El risc d'incendi es reduirà en aquells indrets que rebin precipitacions apreciables. Com a conseqüència d'aquesta situació meteorològica, la Direcció General del Medi Natural va activar a partir d'ahir el Pla Alfa en els nivells 1 o 2 a la major part de les comarques catalanes. L'activació implica el desplegament dels efectius de la Direcció General del Medi Natural. Aquest Pla té 4 nivells: el nivell 0 és la situació normal de treball dels efectius; el nivell 1 implica la vigilància prioritària d'incendis forestals; el nivell 2, la vigilància exclusiva d'incendis forestals, i el nivell 3 restringeix l'accés a massissos.