dijous, 27 de març del 2008

Regants de l'Ebre, receptius a dur aigua a Barcelona

http://paper.avui.cat/article/societat/121078/regants/lebre/receptius/dur/aigua/barcelona.html

Oriol Margalef

La possibilitat que, amb la sequera com a argument, el govern desenterri el projecte d'enviar aigua de l'Ebre a Barcelona ha de tenir necessàriament el vistiplau de les dues comunitats de regants de l'Ebre, que cedeixen 121 hm3 anuals d'aigua a la xarxa del minitransvasament a canvi de compensacions. Pendents que, com va avançar l'AVUI, arribi una proposta formal de l'ACA, la comunitat de regants de la dreta es mostra receptiva al projecte.

Dirigents dels regants de la dreta van dir ahir que la possibilitat de connectar la xarxa del minitransvasament amb la del Ter-Llobregat per poder enviar aigua de l'Ebre a Barcelona era "la més raonable". A canvi que les comunitats rebin més compensacions per obres hidràuliques, els regants calculen que, durant els mesos d'hivern, la xarxa del Consorci d'Aigües Tarragona podria transvasar al sistema del Ter-Llobregat un mínim de 30 hm3 anuals de la concessió "que no s'utilitzen". Per enviar l'aigua només cal connectar les dues xarxes amb 14 quilòmetres de canonades, segons els regants, i modificar la llei del minitransvasament.

En realitat, la comunitat de la dreta no s'ha mogut ni un mil·límetre de la posició que ja va manifestar l'any 2001, quan amb la comunitat de l'esquerra va negociar amb el govern l'enviament d'aigua de l'Ebre a Barcelona, un projecte inclòs al PHN.