dimarts, 11 de març del 2008

Tres de cada quatre municipis gironins es troben en situació d´Excepcionalitat II

Diari de Girona 11-3-08

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008031100_3_252796__COMARQUES-municipis-Girona-troben-fase-dExcepcionalitat

La resta, una cinquantena, són en l'escenari d'Excepcionalitat I del Decret de Sequera

R.R.B., Girona.

Cap ni un dels 221 muncipis de la província de Girona es troben en situació de Normalitat amb relació als recursos hídrics. Segons les últimes dades, fetes públiques a principis de mes, la conca de la Muga i el sistema Ter-Llobregat es troben en un escenari d'Excepcionalitat II, mentre que les conques de La Tordera, el Fluvià, i el Cap de Creus i la conca Nord són ara en la fase I d'Excepcionalitat del Decret de Sequera. Si passem de conques a municipis, això es tradueix en 172 localitats en Excepcionalitat II, o el que és el mateix: més d'un 75 per cent de municipis gironins no poden usar l'aigua per regar jardins, horts, zones verdes, carrers i voreres, ni per omplir piscines, ni per rentar vehicles. El Departament de Medi Ambient havia anunciat que donaria noves dades amb referència a l'estat de les conques el proper 17 de març, però finalment serà aquesta tarda, una setmana abans, que farà públiques les últimes novetats amb referència a la sequera.

La resta de municipis gironins, 49 en total, es troben en una situació relativament millor: la d'Excepcionalitat I, en què no existeixen les prohibicions anteriors, que per cert, cada Ajuntament és responsable de comunicar als veïns mitjançant un ban. D'entre els municipis en Excepcionalitat I, una bona part són de la Cerdanya (Puigcerdà, Llívia, Das, Ger, Bolvir i Meranges, entre d'altres) i la Garrotxa (és el cas de la capital, Olot, i de Sant Joan les Fonts i Tortellà), però també n'hi ha de la Selva (com ara Vidreres, Tossa de Mar i Hostalrich), el Baix Empordà (Forallac i Begur, per exemple) i l'Alt Empordà (és el cas de Colera, Garrigàs o Portbou). En canvi, tots els municipis del Gironès i del Ripollès es troben en situació d'Excepcionalitat II.

Pel que fa a la resta de Catalunya, només tres conques es trobaven a principis de mes en una situació de Normalitat. Es tracta del sistema Gaià-Francolí, la conca del Daró i les conques de la Garona. Caldrà esperar a aquesta tarda per conèixer si la situació ha millorat o si tot Girona es manté en excepcionalitat en el que a recursos hídrics es refereix.