dilluns, 31 de març del 2008

Es preveuen ´mesures toves´ com reduir la pressió de l´aigua si entra l´emergència

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008033100_3_256590__Comarques-preveuen-mesures-toves-reduir-pressio-laigua-entra-lemergncia

P.T.V./Efe, Girona

La pròrroga perquè s'activi la situació d'emergència acabarà el 16 d'abril, si la meteorologia no canvia i es compleixen les previsions del Departament de Medi ambient i Habitatge. Almenys fins a aquesta data, la Generalitat no veurà necessari fer un pas endavant en la situació d'alerta per la manca d'aigua.

I si arriba el moment, la primera fase de l'emergència preveu "mesures toves" -segons l'argot de Medi ambient- com ara reduir la pressió de l'aigua i disminuïr les dotacions d'alta de manera progressiva -ara al voltant de 250 litres per persona i dia-, intensificar les mesures de restricció d'altres usos o de les mesures de control.

El ritme en què baixen les reserves d'aigua al sistema Ter-Llobregat s'ha reduït a la meitat respecte a la setmana passada -situant-se de moment en 1,6 hectòmetres cúbics per setmana, 0,8 a la conca del Ter i 0,2 a la Muga- amb l'ajuda de les pluges i les nevades dels darrers dies, però sobretot per la política de contenció de la demanda que es ve aplicant des que es va entrar en la situació d'emergència 2.

Però aquest escenari preocupant -lleugerament millor perquè s'ha pogut aminorar el ritme d'extracció dels pantans- es manté pel que fa a les comarques gironines, com en d'altres indrets de Catalunya, tal com evidencien les dades actualitzades d'aigua embassada als sistemes del Ter, la Muga i el Ter-Llobregat: 62,9, 14,9 i 128,7 hectòmetres cúbics respectivament -a l'últim, els embassaments es troben al 20,69% de capacitat.

L'estat de comptes que el conseller de Medi ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va fer públic dijous va ratificar passat l'estiu com el moment en què caldrà fer talls d'aigua a domicilis, però el polític va deixar clar que els ajuntaments tenen potestat per prendre mesures restrictives abans si la seva situació particular ho requereix.

"Per sota de la pitjor hipòtesi"

L'últim informe de la Generalitat remarcava que "ja estem per sota de la pitjor hipòtesi de pluges" i explicava que s'entra en situació d'emergència quan les reserves d'aigua d'un sistema regulat baixen sota del 20%.

Des que va entrar en vigor el decret de sequera s'han impulsat diverses actuacions encaminades a pal·liar la manca d'aigua, però també s'han endegat iniciatives en l'àmbit de la investigació que impliquen la Universitat de Girona. Així, la UdG i les universitats de Barcelona i Lleida faran un seguiment dels cabals circulants als rius Ter, Llobregat, Ebre i Segre -tant a les capçaleres com aigües avall dels embassaments- per garantir que es compleixin els mínims establerts pel decret i analitzar l'impacte de sequera sobre ecosistemes hídrics de cada conca.

Pel que fa a Girona, el Departament de Medi Ambient va informar que l'equip de treball estarà format per experts de la UdG que analitzaran les conques de la Muga, el Fluvià i el Ter. Els treballs de mostreig s'iniciaran a l'abril i s'allargaran fins al desembre, estructurats en sis campanyes; i es completaran amb informació sobre gestió dels embassaments o un anàlisi de la possible recuperació de les poblacions biològiques després d'un període llarg de crisi.

Reunió entre Medi Ambient i CiU

El conseller de Medi Ambient es reunirà avui amb Convergència i Unió en una trobada en la qual tractarà amb els dirigents Oriol Pujol i Ramon Espadaler les possibles solucions davant la sequera que viu Catalunya, i el controvertit transvasament temporal del riu Segre al Llobregat.

Així ho van confirmar divendres fonts del Departament de Medi Ambient, després que el president català, José Montilla, encarragués a finals de setmana a Baltasar que concertés una reunió amb CiU per analitzar la situació d'"emergència nacional" que el mateix conseller va admetre que existia per la falta d'aigua.

Francesc Baltasar havia proposat inicialment celebrar una trobada al màxim nivell entre el president de la Generalitat, José Montilla, i el líder de CiU, Artur Mas, per acordar solucions sobre aquesta qüestió.

No obstant, Montilla prefereix que Baltasar realitzi un primer contacte exploratori amb la federació nacionalista per saber si l'actitud de la federació nacionalista és constructiva i si pensa donar suport al govern català en les mesures necessàries per assegurar l'aigua de boca en la conurbació de Barcelona. Covergència i Unió ha estat en tot moment oberta a aquesta reunió, que se celebra avui a les tres de la tarda.