dissabte, 29 de març del 2008

Baltasar crida a la calma a Tarragona

http://paper.avui.cat/article/societat/121281/baltasar/crida/la/calma/tarragona.html

El conseller lloa la cessió d'aigua de pous

http://paper.avui.cat/article/societat/121281/baltasar/crida/la/calma/tarragona.html

Pagesos de Tarragona i regants de Lleida, en contra de Medi Ambient

O. Margalef/J. Tort

Enmig d'una allau de crítiques de pagesos i ecologistes a les mesures de xoc que ha plantejat el departament de Medi Ambient per tallar la sequera i davant el perill que la crisi de l'aigua acabi suscitant enfrontaments territorials, el conseller Francesc Baltasar va fer ahir una crida a la calma i va posar com a exemples de solidaritat les ciutats de Reus i Tarragona. Si tot continua igual, a meitat del mes de maig les dues ciutats i l'empresa Aitasa subministraran aigua dels seus pous a Barcelona a través de vaixells.

Malgrat les promeses fetes ahir per l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, de subministrar aigua en cisternes als municipis pròxims en cas que ho necessitin, els pagesos del Camp s'estan organitzant contra l'extracció d'aigua dels pous per part de les empreses públiques de Reus i Tarragona. Tot i la promesa del conseller que la Universitat Rovira i Virgili auditarà l'extracció, els pagesos també consideren que aquest aprofitament salinitzarà els aqüífers de què depenen les seves explotacions. I sobretot no estan disposats a patir restriccions si no s'aplica el mateix criteri al turisme i a la indústria.

Baltasar va demanar "ponderació" a la Plataforma per a la Defensa de l'Ebre. Però la Federació de Comunitats de Regants i Usuaris de la Conca de l'Ebre va consensuar dijous a la nit un manifest en què s'oposa al projecte de transvasar aigua del Segre a Barcelona pel Cadí i s'assegura que "utilitzaran tots els mitjans" per evitar-ho. Els regants es reuniran amb les nou comunitats autònomes de la conca i amb els ministeris de Medi Ambient i Agricultura.