divendres, 28 de març del 2008

La pluja permet endarrerir 15 dies l´entrada a l´estat d´emergència

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008032800_3_255996__Comarques-pluja-permet-endarrerir-dies-lentrada-lestat-demergncia

Efe/DdeG, Barcelona/Girona

Les pluges i nevades que han caigut els últims dies al Pirineu amb prou feines han contribuït a augmentar l'ínfim nivell dels embassaments de les conques internes de Catalunya, encara que han permès endarrerir 15 dies més l'entrada a la situació d'emergència per la sequera.

D'aquesta manera, no serà com a mínim fins al 16 d'abril quan les reserves dels pantans del sistema Ter-Llobregat estiguin per sota del 20% de la seva capacitat màxima, cosa que implica l'activació de l'escenari d'emergència -el més greu-, en el qual es contemplen, entre d'altres mesures, restriccions en el consum domèstic d'aigua.

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va valorar com a "molt positiu", dintre de la situació preocupant, aquest nou ajornament a l'entrada en emergència, que ha estat possible no només per les últimes precipitacions sinó també pel descens del consum i l'obtenció de nous recursos hídrics.

Embassaments amb poques reserves

Els embassaments de les conques internes, que proveeixen l'àrea metropolitana de Barcelona, estan al 21,2% de la seva capacitat màxima, la meitat que fa un any, encara que es manté la previsió que no hi hagi talls d'aigua domiciliaris fins passat l'estiu. En qualsevol cas, el conseller va subratllar que el Govern català farà "el que faci falta" per garantir que hi hagi aigua per als 7,3 milions d'habitants de Catalunya, evitant que cap embassament no arribi a un nivell inferior al 15%.
És per això, va explicar Baltasar, que Medi Ambient s'ha plantejat la possibilitat de portar aigua del riu Segre a la conca del Llobregat a partir de tardor i, per un període màxim de vuit mesos, a través d'una conducció paral·lela al túnel del Cadí i que es desmuntaria, com a molt tard, la primavera que ve.

El conseller es va mostrar "sensible" a les crítiques i el rebuig que ha generat aquesta opció a Lleida, però va assegurar que "és la millor solució possible" a curt termini per donar resposta a la sequera sense precedents que pateix Catalunya. El conseller va revelar que abans de decantar-se per aquesta opció s'han estudiat altres possibilitats, com captar aigua del pantà d'Oliana per portar-la fins al riu Cardener o transvasar aigua del canal d'Urgell fins a l'Anoia. No obstant això, els tècnics del Departament, partint d'un estudi elaborat per l'Agència Catalana de l'Aigua, han optat per la captació directa d'aigua del Segre, que es portaria mitjançant 14 quilòmetres de canonades d'1 metre de diàmetre i 6 bombes impulsores fins al Llobregat. Baltasar es va mostrar disposat a buscar "consensos" amb el territori.
Daltra banda, el conseller va explicar que el Port de Barcelona ja està llest per rebre els primers vaixells que portaran aigua potable de Tarragona, Almeria i el sud de França.

També ahir, la Plataforma en defensa de l'Ebre va emetre un comunicat manifestant la seva oposició als transvasaments. Aquest col·lectiu va criticar que tres setmanes després de les eleccions i després d'una campanya on "tots els partits catalans, menys el PP, s'han passejat per les Terres de l'Ebre anunciant que si guanyaven les eleccions enterrarien definitivament els transvasaments, el Govern català es presenti el transvasament del Segre a l'àrea metropolitana de Barcelona".