dimecres, 12 de març del 2008

L'àrea metropolitana estalvia el 6% d'aigua per la sequera

http://paper.avui.cat/article/societat/119610/larea/metropolitana/estalvia/daigua/la/sequera.html

La reducció del consum és del 4% en el conjunt de Catalunya
La conscienciació ciutadana i el decret contra la sequera permeten ajornar les restriccions
Les pluges febles no han ajudat els embassaments

J. Elcacho / J. Tort

El pantà de Sau està actualment al 16% de la seva capacitat mentre que el conjunt de les conques internes de Catalunya estan al 22%

JOAQUIM ELCACHO

Els ciutadans de Catalunya van consumir l'últim trimestre del 2007 un 4% menys d'aigua que el mateix període de l'any anterior. A l'àrea metropolitana, l'estalvi de consum domiciliari se situa al voltant del 6%, segons les dades provisionals avançades ahir pel director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Manuel Hernández.

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va indicar que sense la conscienciació ciutadana i les mesures adoptades des de l'aprovació del decret contra la sequera (l'abril del 2007), bona part de Catalunya estaria afectada actualment per restriccions en el subministrament d'aigua potable. Ara, en canvi, el risc de restriccions, en el cas que no plogui en els pròxims cinc mesos, se situa a finals d'estiu, segons va destacar el conseller.

L'ACA calcula que l'estalvi, les obres d'emergència i el control dels recursos han evitat l'últim any la pèrdua de 70 hectòmetres cúbics dels embassaments catalans; una xifra equivalent a 10.000 litres per persona. Els pantans de les conques internes de Catalunya estan ara al 22% de la seva capacitat però si no s'hagués posat en marxa ara fa un any el decret de sequera i la població no hagués donat suport a les mesures d'estalvi, actualment aquests embassaments estarien al 10% de la seva capacitat. Cal recordar que, d'acord amb la planificació de l'ACA, les restriccions en el subministrament domiciliari s'hauran d'aplicar quan les reserves dels embassaments se situïn per sota del 15% de la seva capacitat.

Guerra contra la sequera

El conseller de Medi Ambient va reiterar que, davant la sequera, Catalunya ha posat en marxa una "economia de guerra" que té com a prioritat donar garantia de subministrament d'aigua per al consum humà. En aquest sentit, Baltasar va recordar que cap part del territori ni cap sector social o econòmic pot oposar-se a les mesures adoptades per evitar les restriccions en subministrament d'aigua potable. Sense mencionar-ho directament, el conseller feia referència a les protestes de pagesos de les comarques de Girona que critiquen les restriccions en el reg agrícola mentre es continua fent servir aigua de la conca del Ter per donar subministrament a l'àrea de Barcelona.