dissabte, 29 de març del 2008

La Diputació de Lleida visita la Cerdanya i li garanteix ple suport contra el transvasament

Pensen que ara el Segre té suficient aigua, però d'aquí a uns mesos en portarà menys

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008032900_3_256228__Comarques-Diputacio-Lleida-visita-Cerdanya-garanteix-suport-contra-transvasament

DdeG, Bellver de Cerdanya.

La Diputació de Lleida ja ha iniciat la ronda de contactes sobre el territori per tal d'establir, dilluns que ve, l'estratègia definitiva davant del transvasament del Segre a la conca del Llobregat que pretén executar el Govern de la Generalitat. Una delegació d'aquest organisme encapçalada pel diputat Josep Cos-
conera (ERC) i el director dels Serveis Tècnics, Xavier Lecha, van ser a la Cerdanya per copsar l'opinió dels ajuntaments de la comarca.

La visita es va iniciar a Bellver de Cerdanya, on l'alcalde, Xavier Porta, va presidir una reunió a la qual també van assistir representants dels ajuntaments de Puigcerdà, Prats i Sansor, Prullans, Bolvir i Martinet. Durant la trobada, els representants dels municipis afectats van traslladar als delegats de la Diputació que veuen "inviable" el transvasament, segons van explicar alguns dels participants. La posició dels Ajuntaments és que si bé ara el el Segre sí que supera els tres metres cúbics d'aigua per segon que el departament de Medi Ambient situa com a llindar per treure l'aigua del riu, més endavant, quan comenci l'època de regar els camps i ja s'hagi fos la neu de la muntanya, el cabal tornarà als nivells baixos dels últims estius, quan ha estat necessari abastir alguns pobles amb cubes per manca d'aigua.
Els representants de la Cerdanya també van traslladar al diputat el seu "enuig" per la manera com la Generalitat està portant el projecte, la qual consi-deren d'"esquena al territori" i tenint els seus representants oficials "totalment desinformats".

"Ser solidaris quan es pot"

Davant d'aquest posiciona-ment, Josep Cosconera va emfa-titzar que si bé "cal ser solidaris quan es pot", la Diputació adqui-rirà un paper de "representació del territori". En aquest sentit, el diputat va recordar que la raó de ser de la mateixa Diputació és la de representar el territori i que, per tant, si aquest es posiciona frontalment en contra del projecte, també serà la seva.

El diputat va remarcar que "tal com també ha dit el mateix president de la Diputació, nosaltres farem el que ens digui el territori, que per això hi som. Hem de ser la veu dels ajuntaments i per tant en serem els seus transmissors".

No obstant, Josep Cosconera va puntualitzar que de moment el territori no ha expressat un "no" rotund i va apuntar que potser li ha arribat l'hora de plantejar davant la Generalitat l'execució d'algunes infraestructures bàsiques com a contrapartida a la cessió de l'aigua. En aquesta línia, va apuntar que "és inconcebible que en aquesta comarca hi hagi problemes amb Internet, amb la gestió de l'Educació o amb, fins i tot, l'abastament d'aigua potable en alguns pobles".
Després de la reunió a Bellver es van desplaçar fins a Prats per visitar els terrenys on han aparegut les estaques, davant de les quals ningú no va dubtar que hi ha un estudi ferm al darrere.

D'altra banda, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), que durant molts anys va batallar contra els transvasament que volia executar el PP, va afegir-se ahir al debat sobre la captació al Segre.

Aquest organisme va fer públic un comunicat criticant el Govern de la Generalitat per fer el que abans censuraven al PP i, a més, fer-ho d'una forma "prepotent". La PDE va fer una crida a la població per defensar el territori davant "grans interessos financers i polítics".