dissabte, 29 de març del 2008

L'equivalent a l'aigua de Riudecanyes, 4,4 hm³, es transvasarà en només tres mesos

S'extraurà d'una trentena de pous, nous i existents, i marxarà en vaixells des de Tarragona a partir de l'1 de juny

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2796368


E. POMARES M. LACÀRCEL. TarragonaReus

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) preveu extraure aigua de 29 pous gestionats pels ajuntaments de Tarragona i Reus, les empreses químiques, i nous pous que excavarà el CAT (Consorci d'Aigües de Tarragona) als termes de Vilallonga, la Secuita i Constantí. En total, seran 4,4 hectòmetres cúbics, l'equivalent a la capacitat del pantà de Riudecanyes, que marxaran a partir de l'1 de juny i fins al 31 d'agost. En paral·lel, sis municipis del Camp ja reben aigua amb cisternes a causa de l'esgotament dels propis pous i mines. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha assegurat: «Garantirem el subministrament a tots els pobles». Tot i la situació «d'emergència nacional», el govern descarta fer restriccions d'aigua a Barcelona abans de la tardor.

Medi Ambient calcula que es poden extreure 1,7 hm³ mensuals del Camp, a partir de la recuperació i intensificació de l'explotació d'onze pous del terme de Reus, onze de la indústria química (a través d'AITASA), cinc al terme de Tarragona i nous pous del CAT. Cap dels «donants» rebrà ingressos extres per transvasar l'aigua, tot i que el govern els pagarà els costos de transport i potabilització, d'entre 0,60 cèntims i 1 euro per metre cúbic. L'ACA descarta l'aportació d'aigua dels pantans de Riudecanyes i el Catllar a causa de la situació present «d'esgotament». Els vaixells sortiran del port de Tarragona com a màxim l'1 de juny i malgrat que «aquesta aportació no serà indefinida» tampoc s'hi ha fixat un límit. Sí que es compta extreure els 4,4 hm³ fins al 31 d'agost i no anualment, com s'havia dit fins ara.

El transvasament estarà controlat per una comissió de seguiment. «Convidem a ser-hi a tots els ajuntaments, les empreses concessionàries, Unió de Pagesos i els regants», ha dit Baltasar. A més, proposem que la Universitat Rovira i Virgili, com a institució «neutral», en faci el seguiment de la quantitat i la qualitat.

Els mesos d'abril i maig serviran per habilitar totes les infraestructures necessàries per transportar l'aigua de Reus fins al port de Tarragona. Alguns dels pous no gaudeixen d'una bomba per extreure l'aigua, o aquesta està malmesa. Aigües de Reus ha comptabilitzat el cost de la seva habilitació en 1,2 milions, que seran a càrrec de l'ACA. L'extracció es farà amb un control de cabalímetres, que comptabilitzaran la quantitat exacta d'aigua que se'n treu.

Davant la polèmica suscitada per aquesta cessió entre alguns municipis del Priorat, així com els regants del Camp, tant l'alcalde de Reus com el de Tarragona van voler deixar clar que efectuen «un acte de solidaritat amb tot el país, cosa que significa que també se cedirà aigua a municipis propers i als regants si és necessari i dins dels límits de qualitat i el cabal autoritzat permesos per l'ACA i els supervisors independents». Lluís Miquel Pérez afegia que atès el mal estat del pantà de Riudecanyes Reus s'oferia, en cas que fos necessari, a prioritzar altres fonts d'aigua d'abastament per a la ciutat. Malgrat això, va confirmar que «la Comunitat de Regants de Riudecanyes encara no ho ha demanat».