dimarts, 25 de març del 2008

L´ACA recuperarà deu pous entre Anglès i Sarrià per reforçar el cabal del riu Ter

També s'utilitzarien en situacions d'emergència en què calgui abastir els ciutadans

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008032500_3_255254__COMARQUES-LACA-recupera-pous-entre-Angls-Sarri-reforar-cabal

R.R.B., Girona.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) està treballant en la recuperació de deu pous situats entre els termes municipals d'Anglès (Selva) i Sarrià de Ter (Gironès) amb l'objectiu de reforçar temporalment el cabal de riu Ter, així com d'abastir la població si així fos necessari. Els pous tindran una fondària mínima d'un centenar de metres i es preveu que estiguin llestos al llarg del mes d'abril. Preguntats sobre la idoneïtat d'aquest projecte, l'Associació de Naturalistes de Girona i el biòleg Ponç Feliu, també regidor de l'Ajuntament de Girona, hi han mostrat algunes reticències i han coincidit a apuntar que la mesura ha de ser puntual i que la manca d'aigua al Ter és una qüestió estructural.

Així, l'ACA ha confirmat que aquests dies s'estan desenvolupant els treballs per recuperar un total de deu pous des d'Anglès fins a Sarrià de Ter, que entrarien en funcionament el mes d'abril. Aquests treballs s'emmarquen dins d'un pla que té per objectiu reforçar, temporalment, els cabals del Ter i de l'Onyar, en el si d'una actuació declarada d'emergència per l'ACA que consisteix en l'aportació d'aigües subterrànies des de l'aqüífer calcari de Girona.

L'actuació també contempla la possibilitat de derivar l'aigua d'un dels pous cap a algun municipi que pugui tenir problemes d'abastament. En cas que fos necessari, i tenint en compte que la prioritat és garantir l'abastament domèstic, aquest ús passaria per davant del reforçament del cabal del riu.

A Girona i Salt

Encara que l'ACA no ha indicat en quins municipis es troben situats exactament els pous, sí que ha assegurat que n'hi ha a Girona i a Salt. Pel que fa a la seva fondària, oscil·larà entre els 100 i els 150 metres, en funció de la profunditat de l'aqüífer en qüestió.

I el pas de l'aigua cap al Ter es farà a través d'una canonada amb un bombament per extreure-la i enviar-la al riu. L'ACA indica que no es preveu que la profunditat dels pous pugui tenir com a conseqüència la salinització de l'aigua que se n'extregui: afirma que aquest fenomen es produeix en zones més properes al mar que aquests punts de la Selva i del Gironès.

"Un pedaç"

Consultat sobre aquests treballs d'urgència de l'ACA, Ponç Feliu -biòleg i edil al consistori gironí- ha explicat que, tot sovint, aqüífer i riu són el mateix sistema: "Si treus aigua de l'aqüífer també l'estàs traient del riu". Aquest és, segons Feliu, el cas de Bescanó, on hi ha molts pous secs, perquè de la mateixa manera que el Ter té poca aigua, n'hi ha poca als aqüífers que s'alimenten del riu.
"Fer pous és posar un pedaç al problema greu, que és la manca de cabal del Ter. És un solució molt puntual, la solució de veritat és pensar en altres conques de rius", ha indicat Feliu, que ha subratllat que no es coneix la quantitat ni les característiques dels pous de la conca del Ter.

Amb ell coincideix l'Associació de Naturalistes de Girona. El seu president, Dani Boix, ha explicat que el Govern no té un inventari complet dels pous que existeixen a Catalunya, i que "si no tenim un coneixement complet del nombre de pous que hi ha a les nostres comarques, no podem valorar si recuperar-los és adequat o bé un risc".
"La mesura de l'ACA no ens sembla malament", diu Boix, qui subratlla però que "és una llàstima" que s'hagi de fer a corre-cuita i diu que accions precipitades poden agreujar la situació.