dissabte, 29 de març del 2008

Els regants demanen que si s´han de fer transvasaments siguin de tots els rius

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008032900_3_256226__COMARQUES-regants-soposen-restriccions-arribin-abans-Girona-Barcelona

Pensen que les restriccions s'han de fer a Barcelona abans o al mateix temps que Girona

DdeG, Girona.

Els regants del Ter consideren "injust" i "poc lògic" que s'estigui transvasant el 70% de l'aigua del riu a Barcelona, i creuen que si el Govern decideix que els transvaments són necessaris, s'haurien d'aplicar a tots els rius catalans i no només al Ter. Per això, pensen que s'hauria d'aconseguir una interconnexió entre totes les conques i, sobretot, garantir solucions perquè en el futur no es tornin a donar situacions de falta d'aigua com l'actual. "El problema no és la sequera, sinó la manca de previsió", va indicar ahir un dels portaveus dels regants, Narcís Illa.
Illa veu "il·lògic" que el subministrament de l'àrea metropolitana de Barcelona es basi majoritàriament en l'aigua del riu Ter, que actualment es troba en una situació molt difícil. "S'han de buscar ponts de subministrament per tal que Barcelona no depengui només del Ter, que aquest riu no sigui l'únic contribuent", va indicar el represenant dels regants, "ja que és un riu molt petit".

Illa considera que és el Govern català qui ha de decidir si els transvasaments són la solució òptima per pal·liar la situació i, en cas que així sigui, opina que hauria de fer-se a tots els rius catalans, i no només al Ter. "No és lògic que s'emportin tres quartes parts del Ter i que del transvasament del Segre, que només s'emportaria el 0,75% del seu cabal, no se'n vulgui ni sentir a parlar", va indicar.

Així doncs, el portaveu dels regants va considerar que el transvasament del riu Ter està sent "insostenible", i va lamentar que, com que ja fa anys que es realitza, ningú s'estigui plantejant reduir-lo.

Pel que fa a les possibles restriccions d'aigua, Illa va considerar que "evidentment" s'han de produir primer a la demarcació de Barcelona, o com a mínim que allà es facin al mateix temps que a Girona. En aquest sentit, va recordar que l'aigua a Girona s'utilitza per a l'agricultura, com per exemple el cultiu de la poma, mentre que a les comarques barcelonines es fa servir per a altres usos com el reg de jardins.