dimecres, 19 de març del 2008

No al Roine perquè restaria autonomia

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008031900_3_254435__Comarques-Roine-perqu-restaria-autonomia

R.R.B., Girona.

Van ser diversos els representants gironins que ahir van mostrar-se partidaris del transvasament des del Roine o que van reclamar a Manel Hernández que exposés els arguments que aconsellen que aquesta connexió de 300 quilòmetres de llargada entre França i Catalunya no es construeixi. El director de l'ACA va mostrar-se'n clarament detractor, encara que va recalcar que l'ens està obert al debat. Segons Hernández, les propostes que presenta l'ACA aportaran el mateix cabal que el Roine i en canvi es podran aplicar en un termini de temps més curt. Però sobretot donaran a Catalunya una autonomia en temes d'aigua que no tindria si es fes el transvasament.

"Nosaltres prioritzem l'autonomia", va afirmar el director de l'ACA, que va afegir que construir 300 quilòmetres suposaria entre sis i set anys, i dos o tres anys més de tràmits administratius. En resum, segons Hernández, el transvasament del Roine trigaria un mínim de deu anys a ser efectiu. "Creiem que l'opció que proposem, 300 hectòmetres cúbics anuals a partir del 2012, és real. A més, aquesta és una aigua que no s'acabarà mai", va dir Hernández.

El director de l'ACA va explicar que els dos estudis actuals per al transvasament del Roine -elaborats el 1995 i el 2000- no aconsellen construir aquesta infraestructura. En tot cas, va dir, s'hauria de fer un nou estudi. Segons Hernández, properament existiran jornades on es debatrà aquesta qüestió.