dimecres, 19 de març del 2008

L´ACA reconeix que les mesures que està aplicant al Baix Ter "són insuficients"

L'ens manté que no pot actuar sol i que sense solidaritat no és possible fer front a la sequera

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008031900_3_254434__Comarques-LACA-reconeix-mesures-aplicant-Baix-insuficients

Debat a girona. La Llotja de Contractació es va omplir ahir per escoltar les propostes i els arguments de l'ACA.

Aniol resclosa

"Reconeixem que les mesures que apliquem al Baix Ter són insuficients, però intentarem pal·liar-les". Amb aquestes paraules va referir-se ahir el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Manel Hernández, a les actuacions derivades de la fase 2 d'excepcionalitat del decret de sequera que aquest ens ha instaurat a la conca del Ter. Unes actuacions que prohibeixen el reg dels camps, de manera que només es permet gastar aigua per mantenir l'arbrat i per al consum humà. Fa prop d'un mes les set comunitats de regants del Baix Ter -les del terrritori situat entre l'embassament del Pasteral fins la desembocadura del riu- quantificaven en 50 milions les pèrdues d'agricultors i ramaders si no poden regar durant la campanya que va d'abril a setembre. I ahir Hernández va admetre que és cert que aquestes 5.000 explotacions agràries no en tenen prou, amb l'aigua que se'ls permet usar. Malgrat tot, va insistir en la necessitat que les conques catalanes siguin solidàries, i va lamentar que el debat entorn de l'aigua s'hagi "tensionat" en els últims temps, a causa de la sequera i també del context electoral.

El director de l'ACA va fer aquestes declaracions a la Llotja de Contractació de Girona, on va obrir la conferència inaugural del cicle que, sota el títol Jornades sobre recursos hídrics, ha organitzat la Cambra de Comerç. Per cert, que serà el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, qui clausurarà les xerrades, previsiblement al mes de juny.

Prop d'un centenar de persones van assistir a la conferència, on es van exposar el pla d'actuació de l'ACA en els propers quatre anys, xifrat en uns 6.000 milions d'euros. Després es va obrir un torn obert de paraules, en què representants empresarials, regants i entitats del territori van mostrar la seva insatisfacció amb la situació que actualment es viu a les comarques de Girona, i van aprofitar per fer les seves preguntes i demandes a Manel Hernández.

L'ACA no pot actuar sola

"L'ACA sola no podrà aguantar la pressió de l'actual sequera", va afirmar Hernández, que va augurar que a curt termini no vénen temps millors i va reclamar la col·laboració de les diverses conselleries de la Generalitat i l'actuació conjunta i solidària de tot el territori català. El director de l'ACA va explicar que s'està avançat als propers quatre anys inversions previstes per al 2015. "Esperem que el finançament no ens falli", va afegir.

I és que el pla d'actuacions de l'ACA preveu generar 300 hm3 nous d'aigua cada any a partir del 2012 i assegurar els recursos com a mínim fins el 2025, i per aconseguir-ho l'ens compta amb l'Estat espanyol com a font bàsica d'ingressos. Així, Espanya aportarà aquest any 160 milions d'euros a l'ACA, la Generalitat n'hi destinarà 150 milions fins el 2010 i els fonts de cohesió europeus cada vegada seran més minsos perquè es concentren en els països de nou ingrés. "Esperem que l'Estat es mantingui com una de les principals fonts de finançament", va dir un altre representant de l'ACA, Jordi Molins.

Transvasaments

Per generar aquests 300 hm3 anuals l'ACA preveu tres tipus de mesures: dessalinització de l'aigua del mar (amb les dessaladores d'el Prat, Tordera Blanes i Cunit es generaran 200 hmcada any); recuperació dels aqüífers (25 hm3 anuals); i reutilització de l'aigua (els 75 hm3 restants), sobretot als llocs propers a les depuradores.

En qualsevol cas, ahir va quedar clar que l'opció del transvasament és, de moment, remota. En aquest sentit, Hernández va subratllar que ja és coneguda la resposta en negatiu dels territoris que envolten l'Ebre i el Segre per transvasar aigua des d'aquests rius cap a Barcelona -i la conca de l'Ebre, va voler ressaltar, és, a diferència de les conques internes, competència a mitges de l'Estat i la Generalitat-.
Pel que fa al transvasament des del francès riu Roine, el director de l'ACA va afirmar que no és bo perquè l'aigua vindria d'un altre país i perquè trigaria massa temps a ser un fet.