dissabte, 29 de març del 2008

Baltasar qualifica d´´emergència nacional´ la sequera i Montilla es reunirà amb Mas

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008032900_3_256230__Comarques-Baltasar-qualifica-demergncia-nacional-sequera-Montilla-reunir

De la Vega deixa clar que el Govern està en contra del tranvasament de
l'Ebre i el Segre

La Generalitat diu que aposta per les dessalinitzadores

Efe/Acn/DdeG, Barcelona.

"Emergència nacional". Aquestes van ser les paraules que va utilitzar ahir el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar (ICV), per a descriure l'exepcional situació de sequera que està vivint Catalunya. Per tal de fer-hi front, el president de la Generalitat, José Montilla, celebrarà una cimera amb el cap de l'oposició, Artur Mas (CiU), a la qual el líder convergent acudirà "amb la mà estesa". D'altra banda, la vicepresidenta del Govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, va indicar ahir que l'executiu estatal s'oposa al transvasament de l'Ebre i el Segre, al considerar que és "insostenible des del punt de vista econòmic, social i mediambiental".

En declaracions a TV3, Baltasar va reconèixer que l'actual situació és d'"emergència nacional" i per tant en aquests moments "no hi ha d'haver una guerra per l'aigua, sinó una guerra contra l'aigua". En aquest sentit, va acusar CiU d'"avivar" la polèmica i intentar convertir el problema de la sequera "en un conflicte intereterritorial" en criticar la proposta de la Generalitat de transvasar, com a mesura temporal i d'emergència, aigua del Segre al Llobregat.
De la mateixa manera, també va considerar que les crítiques rebudes des dels regants i institucions de Lleida per aquest possible transvasament del Segre són perquè "potser" no s'ha sabut explicar "prou bé" el projecte, i per això va assegurar que es continuarà "reunint amb qui faci falta", malgrat que "sempre hi ha qui no et vol escoltar".

Baltasar, en canvi, va felicitar els municipis de Tarragona i Reus per la "solidaritat" que mostren en oferir l'aigua dels seus pous a l'àrea metropolitana de Barcelona. Si la sequera persisteix, aquesta aigua començarà a sortir en vaixells des de Tarragona fins a Barcelona a finals del mes de maig.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, José Montilla, també va reiterar que les obres per captar aigua del Segre són "de caràcter temporal, perquè l'aposta són les dessalinitzadores", i va apuntar que el govern català ha de treballar en el pitjor dels escenaris, perquè s'ha de garantir el consum d'aigua als ciutadans. Tant de bo no sigui necessari ni captar aigua del Segre ni portar-la amb vaixells", va assenyalar, però "si no plou hem de tenir fetes les previsions perquè la gen tingui aigua".

El que té clar el Govern català és que, per discutir les possibles solucions i decidir si el transvasament del Segre és la millor opció, s'haurà de tenir en compte el principal grup de l'oposició, que és CiU. Per això, Montilla va encarregar a Baltasar que llancés ahir la proposta d'una cimera entre José Montilla i Artur Mas, per tal d'acostar posicions i poder consensuar les solucions.

La federació nacionalista de seguida s'hi va mostrar d'acord, segons va dir el portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, en nom del president del partit, Artur Mas. El representant de la federació va recordar que en els últims dies ja ha expressat la seva disposició a tenir "la mà estesa" per parlar sobre polítiques hidràuliques amb el govern, de manera que ara ja només espera que Montilla fixi dia i hora per a la reunió.

Pujol va celebrar que el Govern hagi "acceptat la proposta de CiU per poder parlar obertament, sense apriorismes, sense dogmatismes" sobre les polítiques d'aigua per a Catalunya. A més, el representant de la federació nacionalista va considerar que aquest oferiment de Montilla "porta implícit" que pugui prosperar la moció que han plantejat al proper ple del Parlament, que aposta perquè qualsevol obra de transvasament d'aigua sigui debatuda per la cambra catalana. "Entenem que una cimera d'aquest tipus ha de portar implícit l'acceptació d'aquesta iniciativa", va assegurar Pujol.

Informació transparent

A partir d'ara, la federació nacionalista espera que el president de la Generalitat els convoqui a la trobada. "Estem a punt, preparats, tenim alternatives, tant d'emergència i conjunturals com definitives i estructurals", va assegurar Pujol, que espera poder-les posar "damunt de la taula" i conèixer al mateix temps "les del Govern de forma transparent, no com ha estat fins ara".

El portaveu parlamentari de CiU també va confiar que la cimera serveixi "per posar transparència on no n'hi ha hagut, on hi ha hagut ocultació i engany". A més, també va desitjar que la cimera permeti "deixar d'acusar" la federació nacionalista "d'agitar i d'enfrontar els territoris". "No ha estat ni de bon tros CiU qui ha enganyat la gent", va assegurar Pujol, ni "qui ha actuat amb covardia ni qui amb les seves declaracions està generant enfrontament entre territoris".
D'altra banda, la vicepresidenta del Govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, va deixar clar ahir que l'Executiu no ha variat la seva posició respecte als transvasaments d'aigua. Així doncs, va assenyalar que no s'hi oposa amb caràcter general, però sí que ho fa en el cas de l'Ebre i el Segre, perquè considera que és "insostenible des del punt de vista econòmic, social i medioambiental". El transvasament de l'Ebre, va assenyalar, "ni hi és ni hi serà", i en aquest cas, "Ebre és Segre", ja que es tracta del seu afluent.

Segons la vicepresidenta, la política de l'aigua de l'Executiu espanyol a Catalunya serà la mateixa que a la resta de l'Estat, és a dir "treballar i col·laborar utilitzant els instruments que ja s'estan utilitzant".