dijous, 27 de març del 2008

Narbona expressa reserves al transvasament del Segre

http://paper.avui.cat/article/societat/121075/narbona/expressa/reserves/transvasament/segre.html

La ministra de Medi Ambient indica que abans d'acceptar la proposta cal estudiar els efectes sobre el riu

Recorda que la decisió final ha de ser aprovada pel govern central

Joaquim Elcacho

La ministra Narbona admirant la seu del Centre de Cultura Contemporània al costat del conseller Baltasar

TONI ALBIR / EFE

La ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, es va mostrar ahir cautelosa amb la proposta del departament de Medi Ambient de transvasar aigua del riu Segre a la conca del Llobregat per garantir el subministrament a l'àrea de Barcelona. Narbona va indicar que el seu ministeri encara no ha rebut cap proposta formal a aquest respecte i que, si arriba el cas, haurà d'estudiar el seu abast i aspectes tècnics com el cabal del riu Segre en el punt de captació, per determinar-ne la viabilitat i l'impacte. En tot cas, la ministra va recordar que la decisió final no correspon a la Generalitat sinó al govern central.

"Si la Generalitat planteja una aportació d'aigua [per a Barcelona] des de la conca de l'Ebre [com ho és el riu Segre], la decisió correspondrà al govern d'Espanya", va explicar Narbona. "Si l'aportació fos de més de 5 hectòmetres cúbics [anuals, la decisió] hauria de ser aprovada per una norma amb caràcter de llei o de decret llei, però de moment encara no s'està estudiant aquesta possibilitat, només s'estan estudiant les diferents opcions possibles", va indicar la ministra en la conferència informativa posterior a la presentació del Congrés Mundial de la Naturalesa, organitzat per la UICN.

Cal recordar que la proposta del departament de Medi Ambient podria suposar un transvasament d'1,5 metres cúbics d'aigua per segon, és a dir que se superarien els 5 hectòmetres cúbics d'aigua en un període de només 39 dies.

Fonts no oficials van indicar que el ministeri de Medi Ambient, organisme responsable dels transvasaments entre diferents conques a l'Estat espanyol, va tenir coneixement que la Generalitat havia iniciat els estudis sobre les obres entre el Segre i el Llobregat a través dels mitjans de comunicació, i que la primera consulta directa -encara no formal- es va produir aquest dimarts.

Tot i les cauteles per una proposta que encara no s'ha fet formal, la ministra de Medi Ambient es va mostrar condescendent amb el conseller de Medi Ambient i va defensar en públic les actuacions portades a terme fins ara per la Generalitat i els ajuntaments per millorar "l'estalvi i l'ús eficient de l'aigua", per allunyar l'amenaça de restriccions en el subministrament a l'àrea de Barcelona.

Narbona va respondre a les preguntes dels periodistes mentre, al seu costat, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, es mantenia en complet silenci. Fins i tot la vicepresidenta de la UICN, Puri Canals, va haver de fer front a les ironies periodístiques -dirigides indirectament al conseller Baltasar- sobre el significat etimològic de la paraula transvasament.

La ministra va explicar que el govern central (durant el mandat del PSOE) va aturar el transvasament de 1.000 hectòmetres cúbics de l'Ebre i, en general, considera els transvasament només com l'última opció en cas de necessitat. No obstant això, Cristina Narbona va rebutjar "el fonamentalisme antitransvasament", recordant que en l'actualitat el govern central (del PSOE) promou transvasaments com el Xúquer-Vinalopó i el de la capçalera del Tajo a la conca del Segura, Alacant, Múrcia i Almeria.