dimecres, 12 de març del 2008

Els regants rebutgen l´obertura de pous perquè comportaran nitrats i salinització

La Generalitat ha expedientat 3 camps de golf i 25 minicentrals hidroelèctriques

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008031200_3_253069__COMARQUES-regants-Baix-diuen-pous-portaran-nitrats-salinitzacio

L.F.G./Acn, Girona/Barcelona.

Els regants del Baix Ter i membres del departament de Medi Ambient i Habitatge es van reunir ahir en una sessió de treball, però no van aconseguir acostar posicions respecte a l'aigua que s'ha de garantir als regants per poder tirar endavant les seves collites.

Segons va explicar un portaveu del col·lectiu, Jordi Aulet, des de la Generalitat se segueix proposant la creació de pous per a pal·liar la situació, però els afectats opinen que d'aquesta manera s'atacarà els aqüífers, incrementant així els problemes de nitrats i provocant fins i tot una salinització de la zona. Des del departament de Medi Ambient no es va fer cap declaració, ja que només es tractava d'una reunió de treball i no es va arribar a acords definitius.

Aulet va explicar que Medi Ambient segueix sense garantir-los els 35 hectòmetres cúbics que necessiten per als seus regadius. "Amb l'aigua de les depuradores que ens ofereixen no en tenim prou", va assegurar, "ja que també en necessitem dels embassaments". Com que no es va arribar a cap acord, les mobilitzacions i les protestes d'aquest col·lectiu continuaran.

El Departament d'Agricultura, a més, ha demanat ara als pagesos que no sembrin blat de moro, ja que no tindran aigua per regar-lo i poden perdre tota la collita, segons va informar ahir Ràdio Girona. Els recomana, en canvi, sembrar cultius que necssiten tant de reg, com ara gira-sols o userda. Als arrossaires, de moment, no els dónen cap solució i els tècnics estan estudiant en aquests moments la viabilitat que poden tenir els conreus, almenys perquè els agricultors puguin cobrar els ajuts agroambientals.

"El que nosaltres recomanem és que la gent no faci conreus que poden necessitar molta aigua, que no sembrin blat de moro, per exemple, i per tant si l'ACA ja ens ha dit que no baixarà aigua pels canals no cal intentar fer blat de moro, si ja ens han dit que no hi haurà aigua per regar-lo", va indicar el director dels Serveis Territorials d'Agricultura a Girona, Josep Guix. A més, el representant de la Generalitat assenyala que la major part del cabal que hi hagi -que es calcula que seran com a màxim 14 hectòmetres cúbics- es destinaran a regar arbres fruiters i els vivers de plantes.

A Barcelona, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar (ICV), va anunciar que la Generalitat ha obert expedients a 3 camps de golf i 25 minicentrals hidroelèctriques per incomplir les obligacions fixades en el Decret de sequera. En el cas dels camps de golf, la sanció va venir perquè no havien realitzat un Pla d'Usos de l'Aigua, mentre que els expedients a les centrals s'havien imposat perquè no respectaven la continuïtat fluvial.

El responsable de Medi Ambient va assegurar que s'estan "extremant" les mesures d'inspecció per comprovar que tots els sectors compleixen la normativa per reduir al màxim el consum d'aigua, ja que en aquests moments la capacitat dels embassaments s'ha reduït fins al 22%. I és que les últimes precipitacions no han afavorit els pantans catalans, que continuen perdent reserves i mantenen Catalunya en una situació crítica respecte a la disponibilitat d'aigua. Per això, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) està reforçant les investigacions sobre els usos hidràulics.

Connexió de Blanes a Santa Coloma

I precisament l'ACA està estudiant connectar Santa Coloma de Farners amb la dessaladora de Blanes a través d'una nova canalització que es construirà l'any que ve i que arribarà fins a Fogars de la Selva. Segons Ràdio Girona, l'ACA ho planteja com a a alternativa al Pasteral, i permetrà enviar aigua més econòmica a Maçanet, Sils i Riudarenes, sempre que s'hi vulguin afegir. D'aquesta manera, s'intentaran evitar els problemes d'abastament d'aigua que pateix Santa Coloma cada estiu.

Mesures a la Garrotxa

Finalment, el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, va anunciar que el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública Sigma preveu accions d'estalvi d'aigua a la Garrotxa de cara a la sequera. Espona va dir al ple de Sant Joan les Fonts, on és alcalde, que el SIGMA, creat entre el Consell i l'Ajuntament d'Olot, preveu mesures d'estalvi d'aigua en una fase no immediata. Espona va avançar que en cas d'una gran sequera les zones amb més perill pel proveïment d'aigua són l'Alta Garrotxa i el Llierca.