El director de l'ACA aposta per jugar amb l'aigua de la conca de l'Ebre per lluitar contra la sequera
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2785510
ORIOL MAS. Girona
Una cinquantena de representants dels regants, de companyies d'abastament d'aigua, d'ens locals i dels sectors empresarials van assistir ahir en una conferència de Manel Hernàndez, director de l'ACA, a la Llotja de Contractació de Girona. Molts van mostrar el descontentament amb l'ens per la gestió que està fent de l'episodi de sequera i la falta de cabal del Ter, i també la seva desconfiança en què les mesures previstes per l'ACA per disposar de més aigua es tradueixin en un retorn de cabal al riu. Mentrestant, Hernández va obrir la porta a jugar amb l'aigua de la conca de l'Ebre per garantir el subministrament a Barcelona.
El president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, va obrir el foc recordant la solidaritat de les comarques gironines amb Barcelona amb el transvasament del Ter: «Però els temps han canviat, i també hem de mantenir la nostra supervivència.» Aquest va ser el primer dels envits als quals va haver de respondre Manel Hernàndez, davant una audiència molt crítica en la gestió que l'ACA fa dels recursos hídrics i a qui culpabilitza de la falta d'aigua del Ter i les conseqüències que se'n deriven. Totes les preguntes o consideracions dels assistents van anar seguides d'aplaudiments, i les respostes d'Hernàndez, de silencis.
El director de l'ACA va recalcar: «La sequera està portant la confrontació entre territoris, quan hem de buscar propostes de consens per garantir el subministrament a 7,2 milions de persones.» Va afirmar que la prioritat és garantir aigua per beure, «i difícilment es poden complir altres necessitats» en les circumstàncies actuals, i que el seguit de mesures que ha engegat l'ACA com ara la recuperació d'aqüífers, les dessaladores i la reutilització donaran nous recursos que hauran de permetre recuperar cabal del Ter. Tot plegat, en un termini de quatre anys.
Un cop acabada la conferència, l'empresari Joan Vila es va mostrar «decebut, perquè el seu model no respon al problema del Ter, que continua sent el recurs prioritari per a Barcelona». Després, representants de diverses comunitats de regants van acusar l'ACA de no tenir en compte els pagesos. Jordi Aulet, de la presa de Colomers, va dir: «Des del 2005 estem en una situació semblant, i de totes les promeses no n'ha arribat cap», mentre que Narcís Illa, de Sant Jordi, va denunciar falta de planificació: «Els regants fa anys que estalviem, i gràcies a nosaltres pel Ter encara baixa aigua.» Finalment, el president del Consorci Alba Ter, Francesc Camps, va dir: «El Ter és un problema polític, i volem saber què necessita el país perquè no calgui aigua del Ter a Barcelona.»
Hernández, cada vegada més pressionat, va reconèixer que les mesures pels regants del Baix Ter «són insuficients», i que no es pot garantir un retorn total del cabal del Ter, «perquè seria un brindis al sol, però sí un cabal digne». Va descartar el transvasament del Roine i va apostar per gestionar conjuntament totes les conques de Catalunya, les internes i les de l'Ebre: «És una desigualtat que s'ha de corregir, perquè Catalunya és un sol país, i l'aigua s'ha de tractar així, però això ha de ser feina de tot el govern, no només de l'ACA. Hem de trencar aquest cercle, i s'ha de jugar amb l'aigua de totes les conques.»
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada