dilluns, 3 de març del 2008

Protesta dels regants del Ter contra les restriccions d'aigua

Primera manifestació contra les mesures per garantir el subministrament hídric de l'àrea metropolitana de Barcelona

http://paper.avui.cat/article/societat/118595/protesta/regants/ter/contra/restriccions/daigua.html

Queixes pel malbaratament d'aigua a Badalona

Elisabet Escriche

Els regants de la conca del Ter estan tips de veure com el riu s'ha convertit en el principal subministrador d'aigua de l'àrea metropolitana de Barcelona per evitar que pateixi restriccions mentre la supervivència del seus conreus està en perill. Més de 600 agricultors amb un centenar de tractors van mobilitzar-se ahir de forma simultània pels dos ponts que creuen el Ter a Torroella de Montgrí i a Verges per exigir que es posi punt i final al transvasament cap a Barcelona. Els agricultors, la majoria dels quals es van concentrar a Torroella, van dur a terme talls intermitents a la C-31 i a la C-252 per repartir pomes entre els conductors i un manifest en què s'alertava que si no s'hi fa res, "el riu acabarà morint". Va ser la primera protesta pública a Catalunya pels canvis en el repartiment de l'aigua que implica la sequera.

"Només cal que tapin totes les fuites i ja tindrem aigua per regar", va ironitzar Francesc Riu, un agricultor de Verges, fent referència a la fuita que fa anys que pateix Badalona i que ha sortit a la llum aquesta darrera setmana.

"No podem permetre ni un dia més que s'esgoti l'aigua del riu a causa d'un transvasament brutal cap a Barcelona i com a conseqüència d'això els pagesos i els regants haguem de perdre el fruit i l'esforç de molts anys de treball", va denunciar el president de les comunitats de regants del Baix Ter, Narcís Illa.

Illa no va voler entrar en disputes territorials; qui sí que ho va fer va ser el coordinador nacional del sindicat Unió de Pagesos, Joan Caball. "Fins aquí ha arribat la solidaritat. No és just que la gent perdi les plantacions mentre altres contrades de Catalunya no pateixen cap tipus de restricció".

L'Agència Catalana de l'Aigua només garanteix als regants un 10% dels 45 hectòmetres cúbics d'aigua reutilitzada que necessiten per a la campanya de reg, que ha de començar el proper mes d'abril i que s'allargarà fins al setembre. En total depenen del cabal del Ter 5.000 explotacions, formades per 15.000 hectàrees de conreus. El sector quantifica en 50 milions d'euros les pèrdues que podem patir a causa de la sequera.