dissabte, 1 de març del 2008

Tres anys de retard en la nova canonada del Ter a Barcelona

http://paper.avui.cat/article/societat/118154/tres/anys/retard/la/nova/canonada/ter/barcelona.html

L'empresa pública ATLL, dependent de Medi Ambient, admet que l'ajornament ha estat provocat per les dificultats econòmiques

Fuites d'aigua com les de Badalona no es van reparar per falta de rendibilitat

Joaquim Elcacho

La nova canonada que ha de garantir el subministrament d'aigua des del Ter fins a Barcelona acumula tres anys de retard exclusivament per problemes econòmics. L'empresa pública encarregada de l'execució del projecte, Aigües Ter Llobregat (ATLL, dependent del departament de Medi Ambient), tenia previst completar la canonada entre Cardedeu i la Trinitat l'any 2006, però finalment no podrà fer-ho fins al 2009. "El motiu del retard és que el projecte ha hagut de ser finançat finalment de forma exclusiva per ATLL", segons ha explicat a l'AVUI un portaveu oficial de l'empresa.

La nova canonada va ser dissenyada a principis d'aquesta dècada per garantir el subministrament a Barcelona en cas d'avaria o fuites en l'aqüeducte actual Pasteral-Cardedeu-Trinitat, en servei des del 1967. L'obra va ser programada i iniciada per l'últim govern de CiU, i el 23 d'abril del 2004 la ministra Cristina Narbona i el conseller Salvador Milà van anunciar que entre les obres alternatives al derogat Pla Hidrològic Nacional s'inclourien 216 milions d'euros per al desdoblament Cardedeu-Trinitat.

Finalment, però, la Generalitat va assumir la titularitat de l'obra i, al mateix temps, la Unió Europea desestimava la petició de finançament. En conseqüència, ATLL va rebre l'encàrrec de completar l'obra amb recursos propis i va haver d'allargar tres any el termini d'execució.

Fuites sense reparació

Les fuites en l'aqüeducte construït fa 40 anys han viscut un procés paral·lel. "Als anys 1980 i 1990 es van detectar algunes fuites i es va reparar la més greu, a Santa Coloma de Gramenet, tot i la gran dificultat tècnica", ha explicat Francesc Vilaró, president d'ATLL fins al 2001. "En casos de pèrdues menors, s'ha de valorar si val la pena fer la reparació per què l'obra és molt cara i s'ha de tancar aquest aqüeducte durant uns quants dies, cosa que afectaria mig Barcelona", indica Vilaró.

Els actuals responsables d'ATLL han decidit ajornar reparacions com la fuita del Canyet, a Badalona -coneguda des de fa uns sis anys-, a l'espera de la finalització de la canonada alternativa.
"Quan s'obri la nova canonada es podrà buidar l'antiga i fer la reparació sense problemes", ha indicat el portaveu d'ATLL. El problema denunciat aquesta setmana és que, en realitat, la petita fuita de fa sis anys i moltes altres de més recents estan fent perdre el 5% de l'aigua que surt de la potabilitzadora de Cardedeu, i això suma 9,5 hectòmetres cúbics d'aigua a l'any (9.500 milions de litres d'aigua).