divendres, 11 d’abril del 2008

Aigua residual depurada per evitar restriccions a Barcelona

http://paper.avui.cat/article/societat/122626/aigua/residual/depurada/evitar/restriccions/barcelona.html

Medi Ambient improvisa una canonada per portar l'aigua de Depurbaix al riu Llobregat, per sobre de la potabilitzadora de Sant Joan Despí

Garanteixen que l'aigua potable resultant complirà tots els requisits

Joaquim Elcacho

Una setmana després de la proposta de portar aigua a Barcelona per via fèrria, el conseller de Medi Ambient va donar ahir una nova sorpresa anunciant la utilització de la depuradora d'aigües residuals del Prat (Depurbaix) per fer front a la sequera. Una proposta, però, que no fa descartar al govern el transvasament del Segre. El projecte preveu la construcció d'una canonada de 8 km per fer pujar l'aigua procedent de Depurbaix fins a l'assut del Llobregat a Sant Vicenç-Molins de Rei. Actualment, l'aigua de Depurbaix s'aboca al riu just per sota de la potabilitzadora i serveix només per regar, millorar la qualitat fluvial o recarregar el subsòl.

Des de Molins, l'aigua de la depuradora es barrejarà amb l'aigua del riu i circularà en direcció al delta. A Sant Joan Despí una part d'aquest cabal serà utilitzat per la planta potabilitzadora des de Sant Joan Despí per produir l'aigua que se subministra a través de la xarxa de la meitat sud de l'àrea metropolitana.

El conseller de Medi Ambient va recordar ahir que la normativa estatal prohibeix la utilització directa d'aigua de depuradora en plantes potabilitzadores però va destacar que es permet que l'aigua de depuradores s'aboqui a un riu i, després, l'aigua d'aquest riu sigui utilitzada en una planta potabilitzadora.

Manel Hernández, director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), va detallar que la canonada anunciada ja està en construcció i té un cost de 28 milions d'euros. Hernández i Baltasar van assegurar que disposen de dades que garanteixen que l'aigua que surt de la depuradora compleix tots els requisits de qualitat i que han rebut un informe del departament de Salut que certifica la seguretat del projecte. Cap d'aquests informes no va ser facilitat ahir als mitjans de comunicació.

El conseller i el director de l'ACA també van assegurar que el projecte d'ús indirecte d'aigua de depuradora per a la producció d'aigua potable "és una mesura estructural ja prevista i que l'únic que es fa és avançar la seva construcció". Per contra, l'ACA, a través de la seva web, explica que el Programa de Reutilització d'Aigua preveu "la reutilització de les aigües tractades de l'estació depuradora d'aigües residuals del Prat de Llobregat, 30 hm3/any (18 per a usos ambientals i 12 per a usos agrícoles)".

La mateixa web oficial indica que "des de l'administració hidràulica catalana es considera l'aigua reutilitzada com un recurs alternatiu per a usos que no siguin de boca (industrials, reg de camps de golf, reg agrícola, recàrrega d'aqüífers)".