divendres, 18 d’abril del 2008

Baltasar admet que haurà de pagar per l'aigua dels regants

http://paper.avui.cat/article/societat/123370/baltasar/admet/haura/pagar/laigua/regants.html

El conseller de Medi Ambient adverteix que els beneficis s'hauran de repartir entre totes les comunitats de la conca

Si no s'arriba a un acord, es portarà l'aigua a l'àrea de Barcelona fent expropiacions forçoses

JOAQUIM ELCACHO

L'àrea de Barcelona no pot patir restriccions de cap de les maneres. Si no hi ha prou amb l'aigua que es transportarà en vaixells o trens caldrà fer aportacions puntuals (és a dir, transvasaments). Si no es pot agafar aigua del Segre, serà directament de l'Ebre. Si no es pot justificar aquesta actuació amb millores en els regadius del Delta, caldrà pagar compensacions a tots els regants. I si no s'accepten les compensacions, sempre es pot recordar que les obres d'interès generals donen la potestat a l'administració de fer expropiacions forçoses.

Després de la llarga i enrevessada llista de propostes per fer front a la sequera, el conseller de Medi Ambient va parlar ahir -per primera vegada de forma clara- de compensar els regants pels drets de l'aigua de la conca de l'Ebre que es vol fer arribar a Barcelona.

Negociar o expropiar

Francesc Baltasar no va voler entrar en detalls -"seria il·lús si donés pistes" del que poden arribar a demanar els pagesos, va indicar-, però va fer dues clares advertències. Primer de tot, va donar a entendre que els regants dels canals de la dreta i l'esquerra de l'Ebre no s'han de fer massa il·lusions perquè si, finalment, hi ha compensacions, aquestes es poden acabar repartint entre totes les comunitats de regants de la conca catalana de l'Ebre; o poden anar a parar a les comunitats que tinguin drets sobre l'aigua i acceptin l'oferta de l'administració.

En segona instància, "tot i que aquest no és l'objectiu" -va emfatitzar Baltasar-, la portada d'aigua a Barcelona es convertirà avui mateix (per reial decret) en una obra urgent i d'interès general i, per tant, sempre queda el recurs de l'expropiació.

Sense por que li recordessin que tot el procés ha estat plagat de secrets, el conseller va assegurar que la Generalitat ha parlat "amb comunitats de regants i continuarà dialogant amb tots els afectats per arribar a un acord".

De la ministra, ni paraula

Baltasar es va oblidar gairebé del tot de la inversemblant justificació presentada dos dies abans per la ministra de Medi Ambient, Medi Rural i Marí. Elena Espinosa havia assegurat que l'aigua que es vol portar a Barcelona sortirà dels estalvis que s'aconseguiran fent una obra de millora dels regadius al Delta. Després que els mateixos regants recordessin que una obra d'aquest tipus és inviable en aquesta època de l'any (un aspecte que Espinosa hauria de saber després d'ocupar el càrrec de ministra d'Agricultura durant quatre anys), Baltasar va donar per suposat que les millores en els regadius poden ser bones en general però no apagaran la set de Barcelona aquest any en concret.

Respecte a l'obra clau, la portada d'aigua a Barcelona, Baltasar també va adaptar ahir el seu discurs a les circumstàncies. Fa just una setmana deia que el Segre era l'única alternativa viable i que qualsevol obra que es fes ha de ser desmuntable. Ahir va admetre que la connexió Tarragona-Barcelona es pot fer en sis mesos i que si no es desmunta no passa res, que el que importa és que es deixi de fer servir després d'aquesta crisi.