http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008041800_3_260457__Comarques-pluges-permeten-recuperar-sistema-TerLlobregat
L'entrada a la fase d'emergència s'endarrereix fins a finals de maig
DdeG, Girona.
Tot i que les pluges d'aquest mes d'abril s'estan mantenint dins dels paràmetres de normalitat, ja que sempre acostuma a ser un dels mesos més plujosos de l'any, en aquesta ocasió estan caient com una benedicció sobre els pantans gironins, ja que han frenat la caiguda lliure de reserves en què es trobaven. Les precipitacions dels últims dies, sumades a la neu que s'ha desfet a les muntanyes, han permès augmentar en 5,1 hectòmetres cúbics les reserves del sistema Ter-Llobregat -l'encarregat d'abastir l'àrea metropolitana de Barcelona-, i es preveu que el volum embassat segueixi creixent amb les pluges dels propers dies. Així doncs, tot i que la situació encara no és ni molt menys òptima, com a mínim l'entrada a la fase d'emergència s'ha allunyat fins a principis del mes de maig.
Aquestes bones notícies van arribar precisament el dia en què es complia el primer aniversari de l'entrada en vigor del Decret de Sequera. En aquell moment, els embassaments de les conques internes estaven al 47,9 per cent de la seva capacitat. Ahir, en canvi, en conjunt es trobaven al 22%, la qual cosa ja és una millora, ja que dies enrera havien arribat a baixar fins al 21%.
Pel que fa al sistema del Ter-Llobregat, la suma d'aquests 5,1 hectòmetres cúbics ha permès situar les reserves en un 21,3%. A més, els propers dies està previst que continuïn les pluges, de manera que l'estat de les conques continuarà millorant. Això permetrà que la fase d'emergència s'allunyi, com a mínim, fins a finals de maig. Tot i això, les pluges no han estat prou importants i el sistema del Ter-Llobregat continua encara en fase d'excepcionalitat 2.
De tota manera, les pluges registrades durant aquests primers quinze dies d'abril no han estat, ni de bon tros, excepcionals. Per una banda, durant la segona setmana d'abril es van produir precipitacions localment moderades que van anar acompanyades d'algun ruixat, que van permetre a la conca del Ridaura sortir de la situació d'excepcionalitat 1 en què es trobava. D'aquesta manera, ja són dues -Ridaura i Garona- les conques catalanes que es troben en situació de normalitat, mentre que la resta es mantenen en excpecionalitat.
Així doncs, durant aquesta primera quinzena d'abril, es van registrar precipitacions febles i moderades a tot el territori, especialment a la Depressió Central, Pirineu i Prepirineu.
Gairebé 20 litres a Castell d'Aro
A les comarques gironines, les principals pluges es van recollir a la zona del Baix Empordà i el Gironès. Castell d'Aro, amb gairebé 20 litres per metre quadrat, i Fornells de la Selva, amb 18, van emportar-se les principals xifres. Tot i això, també es van registrar entre 12 i 13 litres a llocs com Girona ciutat, la Tallada, Canet d'Adri, Parlavà, Cruïlles, Ventalló i Vilobí d'Onyar. Es tracta d'unes xifres més o menys similars a les que es van recollir a la resta de províncies catalanes.
De cara al dia d'avui, el Servei Meteorològic de Catalunya preveu que serà ennuvolat i que hi haurà precipitacions aïllades als dos extrems del litoral i el Prelitoral, així com a altres punts del Pirineu i el Prepirineu. Tot i això, la tendència serà que les precipitacions -que seran de caràcter feble i moderat- s'esvaeixin cap al capvespre. La cota de neu estarà al voltant 1.700 metres.
Per als propers dies, les pluges continuaran essent localitzades però constants, de manera que els embassaments podran mantenir la lleugera recuperació que han experimentat els darrers dies.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada