dimecres, 23 d’abril del 2008

L'Ebre es queixa a Baltasar que el decret llei autoritza nous transvasaments

http://paper.avui.cat/article/politica/123951/lebre/es/queixa/baltasar/decret/llei/autoritza/nous/transvasaments.html

La plataforma sospita que s'obre pas per la porta del darrere a l'aportació d'aigua al País Valencià i Múrcia

El conseller explica que el decret s'extingeix a Catalunya

Oriol Margalef

La publicació ahir al BOE del decret llei aprovat divendres pel govern espanyol ha encès encara més els ànims a les Terres de l'Ebre. Tot i que no esmenta de manera explícita aquest riu, el decret del minitransvasament preveu en la disposició quarta que l'executiu central adoptarà mesures similars per garantir l'abastament de poblacions "d'altres àmbits territorials". Això s'aplicarà quan es donin situacions de sequera excepcionals.

La plataforma antitransvasista va traslladar ahir la seva indignació al conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, per aquest fet, en la primera visita que feia el dirigent d'ICV a les comarques de l'Ebre des de la crisi. Segons l'entitat, el decret obre pas per la porta del darrere a futurs transvasaments de l'Ebre al País Valencià i a Múrcia, històrics demandants d'aigua d'aquest riu.

A l'exterior de l'hotel on el conseller va convocar les institucions de l'Ebre, uns 150 simpatitzants de la plataforma van llançar sal i van demanar la seva dimissió controlats en tot moment per un ampli dispositiu policial.

Baltasar, que va aconseguir evitar les protestes accedint a l'hotel amb molta antelació, es va reunir en primer lloc amb la Comissió de Sostenibilitat del Delta, en què participen entitats del territori. Va ser en aquesta trobada on ja hi va haver queixes per la lletra petita del decret. "Els hem preguntat per aquesta qüestió però no ens han respost", va assegurar Ignasi Ripoll, de SEO Bird Life, mostrant el text de la discòrdia. La posterior reunió del conseller amb la plataforma va ser un diàleg de sords.

En declaracions al final de la reunió, Baltasar va rebutjar la interpretació que els antitransvasistes fan del decret llei i va assegurar que la resolució "s'extingeix en si mateixa" amb la mesura d'emergència aplicada a Catalunya. Encara més: el conseller va descartar "absolutament" que hi hagi nous transvasaments.