http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008040500_3_257677__COMARQUES-Plataforma-portar-Generalitat-tribunals-incomplir-llei-1959
Vilert vol negociar amb l'Estat i la Generalitat el retorn "immediat" del cabal ecològic
L.Fanals, Girona.
Quan el diàleg no porta enlloc, l'única sortida són els tribunals. Aquesta és l'opinió de la Plataforma pel Ter, que ahir va acordar dur l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) davant la justícia pel presumpte incompliment de la Llei del Ter de 1959. "No renunciem a seguir negociant, però de moment ho posarem en coneixement de la Justícia i llavors ja seguirem parlant", va indicar Jordi Aulet, portaveu dels regants del Baix Ter i membre de la Plataforma.
Regants, ecologistes i diversos col·lectius gironins estan farts que el transvasament d'aigua del Ter a l'àrea metropolitana de Barcelona estigui molt per sobre del que marca la llei, i que això es tradueixi en falta d'aigua a les comarques gironines. Per això, i un cop han comprovat que la via del diàleg no els retorna l'aigua, han decidit posar la suposada irregularitat en mans dels tribunals.
La Llei del 59 -que no ha estat derogada- estableix que el cabal mínim del Ter al seu pas per Girona ha de ser de 3 metres cúbics per segon, que s'ha de garantir l'abastament de Girona i la Costa Brava amb 1 metre cúbic per segon i que s'han de destinar 150 hectòmetrees cúbics anuals per a la dotació de regadius. Un cop s'han garantit aquests mínims, es poden cedir fins a 8 metres cúbics per segon cap a l'àrea metropolitana.
La realitat és, tanmateix, que moltes vegades aquestes xifres no es compleixen i el cabal ecològic del Ter a les comarques gironines és inferior al previst per la llei. De fet, segons indiquen des de la Plataforma, més del 70% de l'aigua va a parar a les comarques de Barcelona.
Per als regants i ecologistes, el problema és que Barcelona basa gran part del seu abastament en l'aigua del Ter, i que pocs agents polítics o socials estan fent accions per tancar o com a mínim reduir aquesta aixeta. "Tothom parla del transvasament del Segre, però sembla que gairebé ja ningú recorda que el Ter també està patint un transvasament, i molt més important", indica Aleix Comas, de l'Ateneu Naturalista.
"És imperdonable, aquest riu està condemnat a morir", afegeix Narcís Illa, també membre de la plataforma i dels regants. Per a ell, el problema no és la sequera pròpiament dita, sinó la manca de planificació que hi veu a darrere. "L'administració no ha plantejat mai cap solució real, donen per suposat que el Ter desemboca a Barcelona", assenyala. I, en la seva opinió, aquest no és el camí a seguir. "Qualsevol política futura que tingui el Ter com a única font d'abastament per Barcelona serà errònia i insuficient", assenyala Illa.
I què es pot fer davant d'aquesta situació? Per als regants, una possible solució passaria per una interconnexió de les conques, amb els mínims transvasaments possibles. D'aquesta manera, tot el territori aportaria una part de solidaritat i el Ter no hauria de fer aquest esforç "sobrehumà" per abastir Barcelona.
Pel que fa a la possibilitat de dur aigua del Roine, creuen que s'ha d'anar alerta, ja que no és la solució ideal: això no pot voler dir que a partir de llavors es pugui malgastar l'aigua en abundància. I és que per a ells, la planificació és un element clau. "Un 10% d'estalvi en els regadius de Lleida és més que tot el transvasament del Ter a Barcelona", assenyala Comas, "però hi ha un Pla de Regadius del Departament d'Agricultura que vol incrementar els regadius en zones àrides. Això és un luxe que no et pots permetre en temps de sequera".
Segons indica Illa, els polítics gironins no els han ajudat prou en les seves reivindicacions -amb algunes excepcions, afirmen, com el diputat de Medi Ambient, Josep Maria Rufí- i per això han decidit portar la qüestió als tribunals. La Generalitat ha argumentat en diverses ocasions que el Decret de Sequera prima per sobre la Llei del 59, mentre que la Plataforma opina just el contrari. Per això, han posat el cas en mans d'advocats i ja tenen un informe preliminar. D'aquí a 8 o 10 dies tindran el definitiu i llavors el tiraran endavant, i comunicaran a l'ACA les seves intencions.
Vilert vol negociar
Per la seva banda, el president de la Diputació, Enric Vilert, vol renegociar amb la Generalitat i amb l'Estat la gestió del Ter per acabar amb el "transvasament encobert" que el riu pateix des de 1959. Vilert va manifestar a la Cadena SER que és "injust" que el 80% de l'aigua del Ter vagi a parar a Barcelona mentre no es cobreixin al 100% les necessitats gironines.
Totes els grups polítics amb representació a la Diputació ja van aprovar a mitjans de febrer una moció conjunta per reclamar a la Generalitat que restableixi en la mesura del possible el cabal ecològic del Ter. Per Vilert, és el moment de fer-ho, perquè "la sequera està passant factura".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada