diumenge, 20 d’abril del 2008

Espinosa assegura que no es reobrirà el debat sobre el transvasament de l´Ebre

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008042000_6_260867__Catalunya-Espinosa-assegura-reobrir-debat-sobre-transvasament-lEbre

La ministra es va reunir amb els consellers autònoms per parlar del nou decret llei

Efe/DdeG, Madrid
La ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, va dir ahir "amb rotunditat" que seguirà "íntegrament" la política d'aigua dels últims quatre anys i va afirmar "alt i clar i que no quedi absolutament cap dubte" que manté la derogació del transvasament de l'Ebre.
Així ho va manifestar Espinosa després de reunir-se amb els consellers de les comunitats autònomes per explicar-los el decret llei aprovat divendres pel Govern, pel que es regula el proveïment d'aigua a Barcelona, una mesura "excepcional, urgent i temporal". La ministra, qui va agrair el clima de diàleg dels responsables de totes les comunitats autònomes, va deixar clar que l'aprovació del decret llei no canvia la política d'aigua establerta, posada en marxa per l'anterior titular de Medi Ambient, Cristina Narbona. Espinosa desmentia d'aquesta forma a les comunitats governades pel PP que, per boca de la consellera de Medi Ambient de la Junta de Castella i Lleó, María Jesús Ruiz, van aplaudir l'aprovació del decret llei, en considerar que l'Executiu "rectificava" així la seva "política errònia" en matèria d'aigua dels últims quatre anys. La ministra va explicar que la compareixença de Ruiz, qui va parlar en representació dels consellers populars, es va produir abans que acabés la reunió i, per tant, abans que ella ratifiqués la política d'aigua del Govern.
La nova titular de Medi Ambient es va mostrar oberta al diàleg amb les autonomies per revisar determinats aspectes de la política hidràulica derivats de les "distorsions" que s'han produït en la demanda per motius aliens a les comunitats autònomes i al Govern. Entre aquests factors, la ministra va citar l'augment de la població a causa del fenomen de la immigració, els plans d'ordenació urbanística de determinats ajuntaments i el canvi climàtic. Espinosa va insistir que aquest diàleg es durà a terme "sempre ajustat a la política i al programa AIGUA" posat en marxa pel Govern, que aposta per l'estalvi i l'eficàcia en el consum d'aigua, la dessalinització i la depuració d'aigües residuals.
Respecte al decret llei de mesures excepcionals i urgents, la ministra va puntualitzar que es tracta d'una solució temporal "per unir el període que va des de mitjans d'octubre fins al juny del 2009" quan entri en funcionament la dessalinitzadora del Prat, que haurà de proveir a Barcelona. També va assenyalar que Barcelona es troba en una situació d'emergència, ja que els índexs de pluja dels últims mesos són inferiors als registrats en els últims seixanta anys, i va explicar que la solució adoptada és una conducció d'aigua des de Tarragona a Barcelona, amb càrrec a la disposició addicional tercera recollida en l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. La ministra va insistir que es tracta d'una mesura temporal, "marcada per una capacitat màxima i que serà compensada perquè el riu Ebre no pateixi cap impacte en el seu cabal", amb aportacions per cessions d'ús voluntàries de les comunitats de regants. Espinosa va assegurar que tots els consellers han entès que calia actuar i va reiterar que actuacions iguals a la plantejada per a Barcelona ja es van emportar a terme amb València, Alacant i Múrcia, i tampoc en aquests casos es va parlar de transvasament.
Respecte a si els consellers de la Comunitat Valenciana i Múrcia van plantejar a la reunió la possibilitat de recórrer el decret llei al Tribunal Constitucional, va assegurar que "el tema no s'ha plantejat ni com a dubte". Així, va explicar que en el decret queda delimitat el temps i la utilització d'aquesta regulació, però es recull que "en casos excepcionals com del que estem parlant i amb àmbit territorial més ampli, s'adoptarien mesures similars".
A la reunió van assistir els consellers de totes les comunitats autònomes, llevat dels de les Balears, País Basc i Ceuta, que van disculpar la seva absència a la ministra.