Diari de Girona
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008040800_3_258214__Comarques-Montilla-arriben-acord-discrepncies-Roine-Segre
El president de la Generalitat demana mesures urgents a Rodríguez Zapatero
Efe/DdeG, Barcelona.
El president de la Generalitat, José Montilla, i el president de CiU i cap de l'oposició, Artur Mas, no van arribar ahir a cap acord sobre les mesures contra la sequera, ja que persisteixen les seves discrepàncies sobre el transvasament temporal del Segre que planteja el tripartit i el transvasament del Roine que vol CiU.
L'hora i mitja de reunió al Palau de la Generalitat no va servir ni per entreveure ni tan sols un principi d'acord entre Govern i oposició, ja que persisteixen les diferències tant en les mesures a curt termini, per evitar talls en el subministrament d'aigua, com en les solucions estructurals, encara que Montilla i Mas van acordar la celebració d'una altra reunió pròximament.
Pel que fa a les mesures immediates contra la sequera, Montilla no va aconseguir convèncer Mas que l'única solució que garantiria el subministrament d'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona fins a la primavera que ve és el transvasament temporal del Segre.
Respecte a les solucions estructurals, el president de la Generalitat va rebutjar la idea de Mas d'apostar pel transvasament del Roine, ja que, segons va assegurar, les dessalinitzadores que s'estan construint en territori català proporcionaran en el futur el mateix volum d'aigua que aportaria el riu des de França.
Durant la reunió, definida com a "llarga i densa" per Mas, el líder de CiU ha plantejat a Montilla quatre condicions per a l'acord: que el govern tripartit s'expressi amb una sola veu i no discrepin dins seu PSC, ERC i ICV-EUiA; que les mesures que es prenguin comptin amb el consens dels territoris afectats; que entre les accions a curt termini no s'inclogui transvasar aigua del Segre i que es contempli com solució a llarg termini el transvasament del Roine.
Mas no només va qualificar d'"animalada" transvasar aigua del Segre, sinó que a més va recordar que l'oposició del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero fa impossible pensar en aquest projecte.
El president de CiU es va mostrar disposat a "donar cobertura" a algunes de les mesures puntuals plantejades per Montilla, sempre que s'atenguin les exigències de la federació nacionalista.
A més, va proposar bombar cap a l'embassament de La Baells l'aigua acumulada en les mines de carbó de Fígols, una opció que la Generalitat considera molt insuficient. Tot i això, alguns experts ja han assegurat que la veuen factible i que fins i tot seria més barat i ecològic que un transvasament.
Mas, que no va demanar a Montilla la destitució del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va destacar l'"esperit constructiu" amb el qual va entrar a la reunió, contraposat a la "demagògia i el partidisme" del qual, al seu parer, van fer gala les formacions que avui integren el Govern català quan estaven en l'oposició.
Montilla, que de manera excepcional va voler sortir ell mateix a explicar la seva versió de la reunió, va donar la seva aprovació a dues de les condicions de Mas: garantir acords territorials i el consens del tripartit en matèria d'aigua.
En canvi, va rebutjar la proposta del Roine i va explicar que com a accions estructurals per solucionar el problema de l'escassetat d'aigua ja s'estan construint i ampliant dessalinitzadores que proveiran en el futur amb la mateixa quantitat d'aigua que ho faria el riu francès.
L'argument no va convèncer Mas, que, malgrat veure les dessalinitzadores com una solució "intermèdia", va afirmar que els seus grans costos de funcionament i consum d'energia elèctrica les converteixen en una opció massa cara per ser la solució definitiva. Sobre el Segre, a assegurar estar "absolutament d'acord amb Mas que no és la millor opció agafar aigua de la capçalera d'un riu", però va puntualitzar que aquesta mesura, que requeriria l'autorització del Govern espanyol i de les Corts, seria "una solució d'emergència, no per portar aigua de manera contínua, sinó una aportació d'aigua concreta durant un període molt concret".
Montilla també va revelar que fa uns dies va trucar al president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, per traslladar-li la necessitat d'abordar amb urgència la sequera, i va confiar que el govern exposarà les seves propostes aquesta setmana.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada