divendres, 11 d’abril del 2008

Els tècnics diuen que els tres nous pous de Salt poden garantir el 95% de l´aigua necessària a l´àrea de Girona

Font: Diari de Girona
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008041000_2_258825__GIRONA-tcnics-diuen-tres-nous-pous-Salt-poden-garantir-laigua-necessria-lrea-Girona

Hi ha la previsió de que puguin subministrar 21.000 metres cúbics d'aigua diaris

ACN/DDEG Els tres nous pous de Salt tenen capacitat per abastir entre el 90 i el 95% del consum habitual d'aigua de l'àrea urbana de Girona. Segons les proves d'aforament i de capacitat que han fet els tècnics, els pous poden assegurar gairebé el total d'aigua que s'utilitza a Salt, Girona i Sarrià de Ter. La previsió és que puguin subministrar 21.000 metres cúbics d'aigua diaris. Els tres pous tenen una fondària de 300 metres i és previst que el primer pugui entrar en funcionament en un termini d'un mes o un mes i mig. Pels altres dos caldrà esperar un mes més.

El tinent d'alcalde saltenc, Joan Boada, ha explicat que és perquè han optat per tenir un pou 'a punt quant abans millor' per si es talla l'aigua que ve des dels pantans. En relació a durant quant temps podrien els pous subministrar el consum d'aigua a les tres poblacions en cas de 'sequera extrema', Boada ha matisat que és una dada que 'no es pot predir' però que els tècnics han quedat 'gratament sorpresos' durant les proves d'aforament. Segons afirma, els pous tenen capacitat de regeneració 'en qüestió de minuts'. Els tres nous pous han suposat una inversió de 1.800.000 euros que ha finançat l'Agència Catalana de l'Aigua. Les proves d'aforament que han fet han consistit en comprovar la capacitat de regeneració dels pous usant el 100% de la capacitat dels tubs períodes d'entre 24 i 48 hores. Els resultats conclouen que, un cop aturat el subministrament, els pous s'han regenerat en 15 o 20 minuts.

Per això, Boada afirma que tot i no poder concretar durant quant temps podrien subministrar aigua, els primers anàlisis han tingut resultats 'molt bons'. De cadascun dels pous es poden extreure 300 litres d'aigua per segon. El procés per fer arribar l'aigua a tota l'àrea consisteix en tallar el subministrament a Montfullà i utilitzar el tub que va fins a l'estació potabilitzadora de Palau per injectar-hi l'aigua directament des dels pous. Un cop a Palau l'aigua es tractaria perquè sigui 'apta' pel consum i es repartiria per les poblacions mitjançat 'la gravetat'. Els tres pous s'han obert a la zona del Sitjar i a l'encreuament entre l'accés a l'autopista AP-7 i la riera Marroc.

Boada ha detallat que en compliment del Decret de Sequera, els ajuntaments van delegar en la companyia Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter l'elaboració d'un Pla de Contingència d'estalvi d'aigua. Una de les mesures que han adoptat és l'obertura d'aquests tres pous per assegurar el subministrament d'aigua potable a l'àrea. Altres mesures En el marc de l'actual sequera, Boada ha afirmat que és 'essencial' el consum responsable i la col·laboració ciutadana per estalviar el màxim d'aigua possible. Tot i això, també ha detallat que l'Ajuntament de Salt ha recollit 875 metres cúbics d'aigua de pluja a Mas Masó mitjançant la qual preveuen assegurar durant 8 mesos el reg dels arbres i jardins de la vila.

'Si no n'hi ha prou, s'haurà d'acabar fent el mateix que el conseller Baltasar, pregar a la Moreneta', ha ironitzat Boada que opina que 'de moment' sembla que 'no l'escolta'. 'Deu ser perquè no hi va sovint', ha bromejat el primer tinent d'alcalde. 'La conclusió és que hem de continuar estalviant aigua', ha afirmat Boada.