dimarts, 29 d’abril del 2008

Salt aprofitarà MerCatAventura per reivindicar un ´cabal digne´ per al Ter

Diari de Girona 29-4-08

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008042900_2_262618__Girona-Salt-aprofitar-MerCatAventura-reivindicar-cabal-digne

Es farà ràfting i piragüisme entre Susqueda i el Pasteral

Tapi Carreras, Salt.
La IX edició de MerCatAvenura, la fira d'esports, aventura i natura de Salt, se sumarà a la reivindicació per exigir "un cabal digne" per al riu Ter. L'Ajuntament de Salt, organitzador de la fira, ha convidat representatns de disset ajuntaments, dels consells comarcals de la Selva, el Gironès i la Garrotxa i de la Diputació, perquè participin en activitats aquàtiques com el ràfting o el piragüisme d'aigües braves.

La fira es farà del 6 al 15 de juny. El dia de les activitats aquàtiques s'ha fixat per al diumenge 8 de juny. Per poder fer ràfting i piragüisme s'hauran d'alliberar 15 metres cúbics per segon, de les set del matí a les set de la tarda.

No hi ha malbaratament d'aigua

L'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, va ressaltar que poder practicar aquests esports no comportarà "malbaratar recursos hídrics" ja que tota l'aigua desembassada (poc més de mig hectòmetre) del pantà de Susqueda per garantir el desenvolupament de les activitats quedarà retinguda uns sis quilòmetres més avall, al pantà del Pasteral.

L'Agència Catalana de l'aigua (ACA) ha donant el vistiplau a aquest desembassament controlat, que ja es fa en cada edició de la fira d'esports de Salt. En una carta, l'ACA acepta la petició de l'Ajuntament de deixar anar aigua de Susqueda per retirar-la posteriorment al Pasteral aduint que "la maniobra de regulació del cabal al riu Ter afecta el tram comprès entre la presa de Susqueda i el Pasteral I, aquesta pot no representar la pèrdua d'aigua en el sistema d'embassaments del Ter, i per tant, procedeix acceptar-la". De fet, en els tríptics informatius d'aquestes activitats aquàtiques hi consta explícitament que "no comporta cap malbaratament de recursos hídrics".

L'alcaldessa va recordar que des del municipi fa anys que es lluita perquè el Ter tingui el cabal que li correspon segons la llei i va explicar que quan s'estiguin portant a terme els esports d'aventura es podrà veure "com hauria de ser el riu en el seu estat natural". "No podem tenir-lo així perquè molta aigua se'n va a l'àrea de Barcelona", va ressaltar.

Una fira amb 23 activitats

MerCatAventura tindrà 23 activitats i s'espera que hi participin uns 5.000 esportistes, a més de molts visitants en esports de motor. La regidora d'esports, Ani Micharet, va explicar que la vuitena edició de la fira d'esports, aventura i natura de Salt seguirà la línia de l'any anterior ja que es mantenen moltes de les activitats de l'any passat com el BTT Tramuntbike, la cursa popular a l'Alba, parapent, senderisme, bateig d'immersió o la marxa popular amb patins. Hi ha algunes novetats com una copa de bitlles catalanes i un torneig d'hoquei patins. A més a més, un miler d'alumnes podran practicar escalada, tir amb arc, piragüisme o BTT.