dimecres, 16 d’abril del 2008

ICV diu que es mirarà com compensar les pèrdues al Ter

Font: Diari de Girona

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008041600_3_259967__COMARQUES-estudiar-compensar-prdues-sequera-conca

Pensa que "no és just" que no tinguin aigua

Acn/DdeG, Girona.

El secretari general d'Iniciativa per Catalunya-Verds i senador, Jordi Guillot, va afirmar ahir que estudiaran com compensar les "pèrdues" que pugui generar la sequera a la conca del Ter. Guillot va explicar que, de la mateixa manera que s'ha detallat que si es transvasa aigua del Segre o de l'Ebre es compensarà si s'originen pèrdues als sectors dependents de la conca, també s'ha d'ampliar aquesta formulació als sectors que depenen de l'aigua del Ter. "No perquè uns pateixin el transvasament històricament se'ls ha de tractar pitjor que els que ho patiran a partir d'ara", va afirmar el representant ecosocialista des de Girona.

Guillot va posar sobre la taula que "no és just" que no es busquin compensacions de cap tipus pels sectors dependents de la conca del Ter pel sol fet que tinguin el transvasament fet des del 1959 i que, en canvi, es plantegi per a les noves conques d'on estan estudiant derivar aigua per fer front a la "sequera extrema".

Per això, va afirmar que cal fer un reconeixement "polític i institucional" a l'esforç de "solidaritat" que hi ha hagut del Ter cap a l'àrea metropolitana de Barcelona i, alhora, estudiar amb la "gent del Ter" com "se'ls compensa". "Si s'ha tingut claríssim que calien compensacions pel Segre i per l'Ebre, també s'ha de fer amb el Ter", va puntualitzar Guillot.

Retorn gradual del cabal

Un altre "compromís" que va manifestar Guillot va ser recordar que el Govern havia adoptat el compromís de retornar el cabal del Ter de forma "progressiva i gradual" a partir de la segona meitat del 2009, quan finalitzi la situació de sequera extrema.
Tal com va exposar el conseller Baltasar, aquest retorn coincidirà amb la posada en marxa de la dessalinitzadora del Prat de Llobregat que, a ple rendiment, ha d'aportar 60 hectòmetres cúbics d'aigua per any. Segons Guillot, aquesta recerca de sistemes alternatius per abastir Barcelona de l'aigua necessària farà que es pugui retornar "a cadascú el que és seu".

Guillot, d'altra banda, va explicitar que l'opció que el Govern de la Generalitat considerava "millor" era transvasar aigua del Segre però que davant la negativa del Govern espanyol, la solució passarà per comprar els estocs de l'Ebre. En cap cas, però, Guillot va indicar que "considerin bona" l'opció de CiU de transvasar aigua del Roine. A més, va reiterar que qualsevol transvasament que es faci ha de ser "temporal i reversible".