divendres, 4 d’abril del 2008

Zapatero rebutja de ple transvasar aigua del Segre

http://paper.avui.cat/article/societat/121905/zapatero/rebutja/ple/transvasar/aigua/segre.html

Assegura que aquesta no és la solució i nega que tingués un pacte de silenci amb la Generalitat

Baltasar reclama al cap del govern central que expliciti les seves propostes

Albert Segura

El president en funcions del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, va rebutjar ahir taxativament el transvasament del Segre. Per ell, "no és la solució". Considera que "n'hi ha d'altres de millors, més útils, ràpides i coherents amb una política moderna de racionalització de l'aigua", però no va concretar-les des de Bucarest on participa a la cimera de l'OTAN. D'aquesta manera, se sumava a l'oposició expressada ja per la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega i la ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, a la mesura que es planteja des del govern català.

El mandatari espanyol va negar que tingués cap pacte de silenci per no airejar els plans de la Generalitat fins després de les eleccions. En aquest sentit, va explicar que fa més de sis mesos que treballa "en estreta col·laboració" amb el cap de l'executiu català, José Montilla, per garantir, "amb una previsió suficient", el subministrament d'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona "quan les reserves arribin als mínims". Zapatero, que va negar que hi hagi cap guerra de l'aigua, no ha conversat amb Montilla sobre la proposta del Segre. "Aquest transvasament no era una solució que jo conegués. Per a mi és relativament nova", va assegurar. Fonts properes a l'executiu català van confirmar aquest extrem i van apuntar que l'última conversa entre els dos mandataris havia sigut sobre el cost del trasllat d'aigua en vaixells, informa Marta Lasalas.

Petició d'informació

Des de l'executiu català, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va deixar palesa la seva receptivitat a les propostes del govern espanyol, però va insistir en la necessitat que el sistema que sigui puguin entrar a funcionar en els pròxims cinc mesos. Baltasar va insistir que la ministra Narbona coneixia des del novembre la proposta sobre el Segre. El conseller va suspendre per "prioritats d'agenda" la visita que tenia previst realitzar avui a les Terres de l'Ebre, on el projecte de transvasament ha generat un fort rebuig . Des de CiU, Artur Mas va criticar la gestió que ha fet Baltasar de la crisi i va apuntar que no descarta demanar la seva dimissió, tot i que no és una prioritat en aquests moments.