dijous, 10 d’abril del 2008

L'aigua de la depuradora del Llobregat arribarà a l'aixeta en tres mesos

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=499291&idseccio_PK=1021

Les últimes pluges endarrereixen la previsió d'entrada a la fase d'emergència fins a l'1 de maig

EFE / EL PERIÓDICO
BARCELONA
El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha precisat que entre els mesos de juny i juliol començarà a funcionar una canonada de vuit quilòmetres que unirà les aigües que surtin de la depuradora del Prat de Llobregat (Baix Llobregat) amb el cabal d'aquest riu més amunt i acabaran a la potabilitzadora de Sant Joan Despí.

Baltasar, que ha confirmat així la notícia avançada avui per EL PERIÓDICO que Barcelona reciclarà les aigües residuals per al consum humà, ha afirmat que d'aquesta manera s'aportaran 2,5 hectòmetres cúbics mensuals als municipis connectats amb aquestes instal·lacions. Aquesta mesura, prevista al pla de reutilització d'aigües de 2007-2012, s'ha "avançat" i costarà 28 milions.

Les pluges dels últims dies al territori català, "poc abundants, però significatives", han fet endarrerir la previsió d'entrada a la fase d'emergència fins a l'1 de maig, segons ha anunciat el titular de Medi Ambient.

Aquestes precipitacions han permès augmentar, per primera vegada en molta setmanes, el nivell dels embassaments de les conques internes de Catalunya, que han incrementat les reserves en 1,2 hectòmetres cúbics, fins a situar-se en el 21,1% de la seva capacitat màxima.

Obres en marxa

El departament de Medi Ambient ja ha iniciat les obres per estendre a l'àmbit urbà la utilització d'aigües regenerades --aigües residuals depurades--, fins ara usades en el sector agrícola i industrial, així com per aportar cabal als rius i recarregar els aqüífers.

El projecte posat en marxa per la Generalitat consisteix en la construcció d'una canonada d'uns vuit quilòmetres de longitud que remunti riu Llobregat amunt l'aigua que surt de la depuradora del Prat (Baix Llobregat) fins a l'assut de Sant Vicenç-Molins de Rei.

L'aigua depurada es reintroduiria al riu en aquest punt, de manera que baixaria, juntament amb les aigües naturals, Llobregat avall, fins a la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí (Baix Llobregat), on seria potabilitzada i, per tant, transformada en apta per al consum humà. "En un futur immediat", la Generalitat espera allargar aquesta canonada fins a Martorell i Castellbisbal (Baix Llobregat).

Aigua "legal i de qualitat"

Baltasar ha explicat que aquesta obra, que entrarà en servei entre els mesos de juny i juliol, aportarà uns 2,5 hectòmetres cúbics d'aigua addicional al mes, encara que aquesta opció, ha subratllat, "no substitueix la necessitat de l'aportació del Segre".

Per la seva part, el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Manuel Hernández, ha assegurat que l'aigua potabilitzada obtinguda és "legal i de qualitat", ja que compleix amb tots els paràmetres exigits, i ha recordat que l'ús directe d'aigua terciària per al consum humà està prohibit a Espanya, però no així l'indirecte, com seria en aquest cas.

Tant Baltasar com Hernández han insistit que aquest projecte "no és cap novetat", sinó només un "avanç" de les mesures previstes per la Generalitat per impulsar la reutilització d'aigua regenerada en diferents àmbits.