dissabte, 19 d’abril del 2008

Anglès, sense aigua potable per culpa de la sequera

http://paper.avui.cat/article/societat/123488/angles/sense/aigua/potable/culpa/la/sequera.html

La baixada del cabal del Ter ha fet aparèixer un bacteri

A partir de dilluns, de deu a dues i de tres a sis, hi haurà camions cisterna

Elisabet Escriche

A causa de la baixada del cabal del riu Ter, l'Ajuntament d'Anglès s'ha vist obligat a prohibir per al consum humà l'aigua que surt de l'aixeta. L'empresa que gestiona el servei, Aqualia, ha detectat en les últimes anàlisis un bacteri que podria provocar problemes gastrointestinals.

L'alcalde, Pere Figuereda, ha elaborat un ban en què explica als veïns que per culpa del període actual de sequera hi ha hagut un empitjorament de la qualitat de l'aigua de la captació del canal del Ter que provoca que la que arriba al dipòsit del municipi, on es fa el tractament, "no reuneixi les condicions per garantir la seva correcta desinfecció i no compleixi els requisits necessaris de potabilitat".

El ban comunica que no es pot fer servir l'aigua ni per a l'ús de boca, ni per cuinar ni tampoc per netejar els aliments. Per al que sí que es pot utilitzar és per a altres usos domèstics, com ara rentar-se les dents i dutxar-se.

Per garantir l'abastament d'aigua potable a la població, l'Ajuntament ha anunciat que a partir de dilluns hi haurà de les deu del matí fins a les dues del migdia a l'aparcament del supermercat Dia camions cisterna. A la tarda, d'un quart de tres a les sis, estaran a l'aparcament del centre d'atenció primària.

L'Ajuntament assegura que es tracta d'un solució "provisional", ja que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ja ha obert dos pous que en els propers dies es connectaran als dipòsits municipals.

Un problema reincident

Fa molts anys que Anglès arrossega problemes amb l'aigua potable. De fet se n'ha prohibit el consum en reiterades ocasions. A mitjans de l'any 2005 els veïns van estar quasi tot un mes sense aigua de boca a causa dels alts nivells de terbolesa. El mes de juliol del 2006 la situació es va tornar a repetir.

El consistori ha demanat en reiterades ocasions a l'ACA connectar-se amb la xarxa de subministrament d'aigua del Pasteral per solucionar d'una vegada per totes el problema.