divendres, 11 d’abril del 2008

Fets consumats

http://paper.avui.cat/article/politica/122585/psc/proposa/fets/consumats/amb/segre.html

PEL DRET - El PSC avisa que la Generalitat començarà a instal·lar la canonada per fer l'obra del Segre si Zapatero no ofereix una alternativa

TERMINI - El govern espera que d'aquí a una setmana hi hagi acord amb Madrid

Els socialistes catalans no es volen trobar en la tessitura que a la tardor el govern que lideren passi a la història com el que va haver de tallar l'aigua a les cases dels 5,5 milions de catalans per no haver pres una decisió a temps a causa del desacord nacional a Catalunya i de les reticències de Madrid. Abans es barallaran amb els socis i amb José Luis Rodríguez Zapatero i prendran una decisió impopular a part del territori -i del seu propi partit- sense la cobertura de CiU que s'arriscaran a efectes pitjors.

A pocs dies que s'iniciï el compte enrere perquè a la tardor hi hagi a punt una canonada de 14 quilòmetres entre Isòvol i la Baells pel Túnel del Cadí -el transvasament del Segre, que pel PSC continua sent l'única opció tècnicament vàlida sobre la taula-, el secretari d'organització dels socialistes va advertir a Catalunya Ràdio que si el govern espanyol no acorda amb el català una altra solució "temporal, reversible i provisional" (Francesc Baltasar dixit) que garanteixi el temps d'execució i el cabal necessaris, les obres del Segre començaran per la via dels fets consumats. Com Pujol amb TV3 i les ambaixades, vaja.

La frase de Zaragoza no té equívoc: "Madrid té la competència per donar permís perquè passi l'aigua, no per fer l'obra. El govern garantirà que hi hagi l'aixeta i, quan arribi el moment que falti aigua, a veure qui diu que aquella aixeta no es pot obrir. A veure qui ho diu! ¿M'he explicat amb claredat? A veure quin govern diu que no es pot obrir l'aixeta!". Quan hi ha un incendi es tira la porta a terra.

Presidència va interpretar que les declaracions de Zaragoza responen a una mesura de pressió del PSC perquè Zapatero mogui fitxa i presenti una proposta alternativa, i esperen que al llarg de la setmana que ve -quan Montilla també es tornarà a reunir amb Artur Mas- hi haurà acord. El govern encara no ha pres una decisió -difícil, perquè ERC s'oposa a l'opció del Segre- i fins aleshores no començaran les obres, asseguren. Però Montilla ja va reunir dilluns Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Puigcercós per transmetre'ls que no és moment de tornar al Dragon Khan. La portaveu parlamentària d'ERC Anna Simó ja admet que "una vegada s'hagin pres les decisions, les haurem d'assumir". Però els republicans volen evitar sí o sí el transvasament i s'atorguen la paternitat de l'aprofitament -insuficient encara-, a partir de l'estiu, de l'aigua de la depuradora del Llobregat. Obra del PP, per cert.

Malgrat la prudència que es transmetia ahir des del Palau de la Generalitat, dilluns, després de la reunió amb Mas, l'equip de Montilla ja va transmetre la idea dels fets consumats. I l'avís a Zapatero no és el primer que envia el PSC. El PSOE aposta pels sobrants dels regants de l'Ebre -per ara sense concreció-, perquè distribuint aigua nova se li crearà un incendi al País Valencià. Ahir Paco Camps ja va aconseguir que el Comitè de les Regions li aprovés un informe que advoca pels transvasaments. Els missatges enviats des del carrer Nicaragua arriben en un context de festeig de futur en què Zapatero, després que Montilla ho descartés, va prometre a CiU estudiar el transvasament del Roine, que és la solució estructural a llarg termini que proposa la federació. El gest i la informació del suposat inici de converses amb París ha indignat Montilla, sobretot perquè considera que Mas tapa amb el Roine la falta d'una alternativa al Segre per al problema a curt termini i creu que despista l'opinió pública. Almenys, amb les últimes pluges, ¿es comença a esvair un non piove? Porco governo de tota la pertinaç sequera.