dissabte, 19 d’abril del 2008

L'Ebre se subleva

http://paper.avui.cat/article/politica/123435/lebre/se/subleva.html

ACCIÓ La Plataforma en Defensa de l'Ebre i els regants responen al decret per portar aigua a Barcelona abocant sal a les delegacions de la Generalitat

PROTESTA CiU i ERC planten Baltasar i els empresaris parlen d'"engany"

Poc es pensaven a ICV fa cinc anys, quan Joan Saura va signar amb José Montilla, Josep-Lluís Carod-Rovira i la Plataforma en Defensa de l'Ebre l'anomenat Compromís per l'Ebre com a oposició a la connexió de les xarxes de l'Ebre i el Ter-Llobretat, que un conseller de Medi Ambient de la formació seria rebut amb una ració de sal grossa abocada per la mateixa plataforma i la Unió de Pagesos. Doncs això va passar ahir, el mateix dia que el govern espanyol, amb l'aval de la Generalitat, aprovava el decret per connectar les xarxes en qüestió. Aquell Compromís per l'Ebre explica en bona part els vaivens del govern a l'hora d'afrontar la solució a la pertinaç sequera.

Però "lo riu és vida" i el malestar que ha generat a les Terres de l'Ebre l'allargament del minitransvasament es va fer palpable amb el boicot dels alcaldes, sobretot de CiU i ERC, a la reunió convocada ahir per Francesc Baltasar a Tarragona. Li retreuen que no hagi anat a l'Ebre a explicar el projecte. Hi van faltar els alcaldes de Tortosa i Amposta (CiU) i els consells comarcals del Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta. I també va ser representativa l'absència de la comunitat de regants de l'esquerra de l'Ebre, una de les dues entitats que subministraran aigua a Barcelona. Sí que hi va ser, en canvi, Manolo Masià, president de la comunitat de la dreta. El govern vol negociar drets concessionals de l'aigua amb els regants i la federació que els agrupa a tots vol negociar de forma conjunta.

L'altre ebrenc destacat que sí que va assistir a la reunió va ser el delegat del govern a l'Ebre, Lluís Salvadó, que va amenaçar de dimitir si es concretava el transvasament, però que ha estat referendat al seu càrrec. En acabar les reunions, Francesc Baltasar va reconèixer que no pot aspirar "que totes les mesures siguin acceptades unànimement" i va obrir la porta que els que van faltar a la reunió d'ahir "estiguin a la pròxima", informa Oriol Margalef. El problema el tindrà el govern si els qui han de negociar no reconeixen Baltasar com a interlocutor.

Però la sublevació de l'Ebre -al marge de la sal com a símbol de la salinització de l'Ebre per l'entrada del mar-, no va acabar aquí. La Cambra de Comerç de Tortosa va anunciar la seva oposició frontal a la prolongació del minitransvasament i va acusar l'executiu de Montilla d'"enganyar" la ciutadania. "Això està sent pitjor que el passeig militar del PP", va dir el seu president, José Luis Mora, apuntant on fa més mal el PSC. Un govern català, per cert, que ahir va aclarir d'una vegada l'ambigüitat d'Antoni Castells sobre si l'obra s'inclourà en la inversió de l'Estat que es recull a la disposició addicional tercera de l'Estatut. L'alternativa, que segons el decret no ho serà, era incloure la canonada en les partides per a emergències, per tal de no deixar d'invertir en altres projectes.

Incendis

Encara que la federació d'ICV a l'Ebre ha amenaçat d'estripar els carnets, la federació es defensa atacant. Joan Herrera ha criticat el nomenament com a ministra de Medi Ambient d'Elena Espinosa, mare del transvasament, per poca sensibilitat ambiental. El paisatge que quedi al govern, i a ICV en especial, es veurà després de la tempesta. Però, ai!, ahir Joan Saura ja va avisar del pròxim repte: "S'espera un estiu difícil pel que fa al risc d'incendi"...