Font: Diari de Girona
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008041600_3_259966__Comarques-Plataforma-estudia-transvasament-Brusselles
Ja han entregat el requeriment a l'ACA perquè compleixi la llei
Efe/DdeG, Barcelona.
La Plataforma del Ter estudia denunciar la Generalitat i el Govern davant la Comissió Europea per l'incompliment de la llei del Ter de 1959, que regula el transvasament d'aquest riu, en considerar que s'estan vulnerant els requisits mínims perquè es pugui transferir aigua a l'àrea metropolitana.
La plataforma, que agrupa 58 institucions i entitats gironines, com ara la Diputació, les comunitats de regants, els ajuntaments, les patronals i les associacions ecologistes, va considerar ahir en una roda de premsa a Barcelona que el Ter es troba en una situació "catastròfica", ja que actualment prop del 75 per cent del seu cabal es destina al proveïment de la regió de Barcelona.
Per revertir aquesta situació, l'entitat va exigir al Govern català que, a més de complir la llei, en un termini màxim de sis anys la quantitat transvasada a Barcelona es redueixi a la meitat, i que passi dels vuit metres cúbics per segon actuals a quatre, i que a l'horitzó de l'any 2020 ja no calgui proveir Barcelona amb aigua del Ter.
Els representants de la plataforma van anunciar que portaran a terme les actuacions que calguin, inclosa la via judicial, per reclamar el que consideren "just i lògic", com és que es garanteixi el cabal ecològic del Ter i la disponibilitat d'aigua per als habitants de la conca. De moment, la Plataforma va iniciar ahir mateix les accions administratives i va presentar un requeriment a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) instant aquest organisme a complir la llei del Ter. Ara, l'Agència té tres mesos per respondre i, si no, tiraran endavant les accions judicials.
La llei del Ter de 1959 estableix que per realitzar un transvasament cal que el riu disposi d'un cabal mínim de tres metres cúbics per segon i que es garanteixi el proveïment de Girona i de la Costa Brava (31 hectòmetres cúbics l'any), així com la dotació dels regants del Baix Ter (150 hectòmetres cúbics l'any). Només si es compleixen tots aquests requisits, es podrà concedir un màxim de vuit metres cúbics per segon a Barcelona i la seva àrea d'influència.
La plataforma, no obstant això, va explicar que els regants no disposen d'aigua des de fa vuit mesos i que el baix cabal del riu està provocant seriosos problemes ecològics a tota la conca, com ara la mortalitat de peixos o l'aparició de plantes invasores. Malgrat això, van afegir, l'ACA està transvasant cada any a Barcelona una mitjana de 200 hectòmetres cúbics.
Sense oportunisme
El president de la plataforma i alcalde de Celrà, Francesc Camps, va voler remarcar que l'entitat no ha actuat ara, en plena crisi per la sequera, per una qüestió d'"oportunisme", sinó que fa anys que està denunciant i reclamant a l'ACA una solució a un problema que és "estructural".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada