dijous, 3 d’abril del 2008

Falten garanties de subministrament d'aigua, segons els enginyers industrials

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2802412

Reconeixen que el Ter és el principal perjudicat de la política hidràulica


ORIOL MAS. Girona

El Col·legi d'Enginyers Industrials va presentar ahir a Girona el seu monogràfic L'aigua: un fre al desenvolupament?. Una de les conclusions és que avui en dia a Catalunya no hi ha suficients garanties de subministrament, i que el Ter és el gran perjudicat de la política hidràulica.

El monogràfic planteja una diagnosi amb 100 respostes a qüestions vinculades a la política hidràulica, els seus usos i el seu finançament, i també aporta un seguit de reflexions d'experts en el tema.

En la presentació d'ahir hi va ser Josep Alabern, autor de l'informe i gerent d'Aigües de Manresa, i Joan M. Gaya, un dels col·laboradors en el document i gerent del Consorci per a la Gestió Integral d'Aigües de Catalunya. S'hi van plantejar diversos arguments respecte de la gestió de l'aigua, i també la sequera. Per Alabern, el període actual «no ens pot haver agafat per sorpresa, perquè dels últims deu anys, una tercera part del temps ha estat vigent el decret de sequera», i va advertir que falta garantia i marge de seguretat per al subministrament d'aigua: «Ara és insuficient, i tendirà a empitjorar per factors com el creixement de la població, la distribució territorial o el canvi climàtic. No som conscients que l'aigua és escassa». Per Alabern, la solució és connectar les conques del Ter-Llobregat amb la de l'Ebre, sumant-hi altres solucions com les dessaladores. Gaya va dir que ara no és el moment de disputes, però que «s'ha de replantejar què vol dir solidaritat territorial».