http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008040200_3_256954__Comarques-Generalitat-transvasament-Segre-solucio-extrema
El conseller Joaquim Nadal evita polemitzar amb el Govern central sobre aquesta mesura
Efe/Europa Press/DdeG, Barcelona
El Govern català va evitar ahir enfrontar-se amb l'Executiu central pel projecte del transvasament del Segre a Barcelona i va subratllar que aquesta mesura és l'"ultimíssima solució" que s'estudia per garantir el subministrament d'aigua potable a tots els ciutadans, "visquin on visquin". Sobre aquest assumpte, el divendres, però, el conseller d'Interior, Joan Saura, va qualificar d'"irresponsables" les declaracions de la vicepresidenta del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, contràries al transvasament del Segre. El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va afirmar, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, que és "objectiu i obligació" de la Generalitat garantir la disponibilitat d'aigua en tot el territori, encara que per a això s'hagin d'impulsar mesures que no "agradin" al mateix Govern català.
Malgrat la insistència dels periodistes, Nadal va eludir referir-se a la negativa de l'Executiu central a autoritzar aquest transvasament i va assenyalar que, de moment, ni José Luis Rodríguez Zapatero ni José Montilla, presidents estatal i autonòmic, respectivament, han mantingut cap contacte per abordar aquesta qüestió.
El conseller gironí va explicar que la Generalitat, a través del Departament de Medi Ambient, estudia un conjunt d'actuacions per fer front a l'extrema sequera que pateix Catalunya, que està a només un pas d'entrar en situació d'emergència, cosa que implicaria l'aplicació de restriccions d'aigua en l'ús domèstic. Entre aquestes mesures hi ha la captació temporal d'aigua de la capçalera del riu Segre, un projecte, va subratllar Nadal, que només s'executaria com a "solució extrema" i en cas de màxima necessitat. Això no obstant, Nadal va assegurar que el govern és "receptiu" a qualsevol altra mesura que es pugui plantejar, sempre que ofereixi resultats a curt termini.
Així, respecte a la possibilitat de transvasar aigua del riu Roine a Barcelona, tal com planteja Convergència i Unió, Nadal va dir que no és una mesura que el govern es plantegi "ni ara ni en un futur immediat", ja que la seva posada en marxa no seria abans de quinze anys, encara que va recordar que "cap solució es descarta a mitjà i llarg termini". "El Govern dóna ara prioritat absoluta a les solucions que siguin aplicables fins al mes d'abril vinent. Totes les altres han de ser objecte d'anàlisis més profundes i no es poden descartar a llarg termini", va indicar Joaquim Nadal.
El conseller també es va mostrar confiat a aconseguir "la màxima col·laboració institucional" per poder garantir l'aigua de boca a tot Catalunya i executar, si fes falta, el projecte de transvasament del Segre a la conca del Llobregat. "El govern farà el que sigui perquè no existeixin confrontacions", va subratllar Nadal, que va expressar el seu desig de no entrar en conflicte amb altres administracions, rebaixant així el pols que la Generalitat manté amb l'Executiu central en expressar aquest públicament el seu rebuig a un possible transvasament del Segre, encara que sigui temporal.
Nadal, que va evitar contestar diverses preguntes relacionades amb les "reticències" del Govern estatal, tampoc va voler fer declaracions en castellà sobre aquest assumpte, cosa inhabitual en ell.
En qualsevol cas, la Generalitat, encara que no ho expressa obertament, manté la seva intenció d'iniciar els treballs del transvasament aquest mes d'abril, abans de l'aprovació del Reial decret llei que requereix el projecte, amb l'objectiu que les obres entrin en funcionament a partir de setembre.
Qui sí va defensar obertament el transvasament va ser l'acalde de Barcelona, Jordi Hereu, que va reclamar "visió de país" i va apel·lar "a la responsabilitat" per defensar que se solucioni l'aprovisionament de Barcelona i la seva àrea metropolitana amb aigua del Segre a la tardor.
Opositors al transvasament
Però no tothom té la mateixa visió. El diputat de CiU i exconseller de Medi Ambient Ramon Espadaler va assegurar que els transvasaments en capçalera, com el que vol fer el Govern català al riu Segre, constitueixen "un atemptat ecològic", ja que no són sostenibles ni ambiental, social ni econòmicament. Mentre, la federació d'ERC de las Terres de l'Ebre va rebutjar ahir frontalment el transvasament del Segre, afluent de l'Ebre i van acusar Baltasar d'"amagar" informació. I van afegir que el conseller de Medi Ambient vol tapar la falta de previsió amb un transvasament "del tot injustificable" i "inacceptable".
El Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya va advertir avui que el transvasament temporal del Segre al Llobregat que planteja la Generalitat "no és la millor solució", tant des del punt de vista econòmic com ambiental. Els enginyers asseguren que la situació de sequera que pateix Catalunya no és puntual, sinó estructural, pel que requereix de solucions a llarg termini que permetin dotar el sistema de les mesures d'emergència necessàries per evitar el col·lapse.
Però el debat també ha traspassat fronteres autonòmiques. A Aragó, el vicepresident del govern, José Ángel Biel, va recordar que els acords en matèria d'aigua i l'anàlisi dels problemes que poden sorgir són qüestions "multilaterals". I, el conseller d'Agricultura de Múrcia, Antonio Cerdá, va dir que el transvasament de l'Ebre hauria estat una solució.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada